Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia a adoptat prevederea privind necesitatea obținerii reparațiilor de la RFG

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2023
Abonare
Autoritățile Poloniei au adoptat o decizie cu privire la necesitatea soluționării problemei reparațiilor de război din partea Germanie.
CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik. Guvernul polonez a adoptat o decizie cu privire la necesitatea reglementării chestiunii reparaţiilor de război şi compensaţiilor în relațiile cu Germania, în legătură cu atacarea Poloniei în 1939 și ocupația germană ulterioară, a comunicat Cancelaria prim+ministrului ţării, informează RIA Novosti.
Anterior, autoritățile Poloniei au declarat că solicită de la Germania 6,2 trilioane de zloţi (aproximativ 1,3 trilioane de dolari) în calitate de despăgubiri pentru daunele din cel de al Doilea Război Mondial. La începutul lunii octombrie, o notă în acest sens a fost trimisă Germaniei pe linia Ministerului Afacerilor Externe.
„Decretul Consiliului de Miniștri confirmă formal că nici în perioada Republicii Populare Polone, nici după restabilirea suveranității în 1989, chestiunea reparațiilor, pagubelor, compensaţiilor și a altor forme de despăgubire pentru prejudiciul cauzat Poloniei și polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu au fost închisă în vreun fel”, – este indicat în textul documentelor.
Este subliniat faptul că documentul adoptat constituie un act normativ care confirmă statutul nesoluționat al problemei reparaţiilor de război din partea RFG. „Decizia Consiliului de Miniștri va ajuta să se pună capăt în cele din urmă discuțiilor despre aşa-zisa renunţare a Poloniei la reparații și compensaţii din partea Germaniei”, a menţionat guvernul polonez.
Guvernul Germaniei a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să realizeze plăți către Polonia: Berlinul consideră că a achitat deja reparații de război destul de importante și nu există niciun temei să fie pus la îndoială renunţarea Poloniei la reparații în 1953.
Flagurile țărilor BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2023
Internațional
Țările BRICS vor organiza un forum în Africa de Sud
Fluxul de știri
0