Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comerțul dintre Rusia şi India, în creștere masivă

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaContainere
Containere - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2023
Containere
Abonare
Cifra de afaceri comercială dintre cele două ţări a ajuns la 45 de miliarde de dolari, a anunțat ministrul de Externe al Indiei.
CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik, Doina Crainic.India și Rusia au înregistrat o creștere masivă a comerțului bilateral în ultimul an, depășind rapid obiectivele stabilite inițial de cele două țări, potrivit ministrului indian al Afacerilor Externe, citat de RT.
Cifra de afaceri comercială dintre cele două ţări a atins 45 de miliarde de dolari între aprilie 2022 și februarie 2023, a anunțat luni Subrahmanyam Jaishankar, ministrul indian al Afacerilor Externe, la o reuniune de afaceri între Rusia şi India în New Delhi.
Bazându-se în mare parte pe transporturile de petrol și exporturile de îngrășăminte ale Rusiei, volumul comerțului a depășit ținta stabilită de ţări de 30 de miliarde de dolari până în 2025, cu mult înainte de termen. De asemenea, este mai mult decât triplă faţă de cifra de afaceri comercială de 13 miliarde de dolari înregistrată în 2021.
Rusia este acum unul dintre primii cinci parteneri comerciali ai Indiei și, potrivit lui Jaishankar, interesul reciproc pentru stimularea cooperării crește pentru întregul spectru, de la întreprinderile mari la cele mici.
Oficialul a evidențiat o creștere a comerțului din aprilie anul trecut, menționând că Moscova și New Delhi discută despre diversificarea şi mai mare a cooperării economice.
„În ultimul deceniu, am asistat la o creștere a nivelului de cooperare în multe domenii precum energie, știință și tehnologie …, care au completat zonele tradiționale de cooperare în sectoarele de apărare, nuclear și spațial”, a subliniat ministrul de Externe.
De asemenea, Rusia a devenit principalul furnizor de ţiţei brut pentru India, după ce Moscova și-a redirecționat livrările de energie departe de țările occidentale, ca răspuns la sancțiuni, la impunerea de embargouri și plafoane de preț.
În ultimele luni, cele două ţări au înlăturat dolarul american din comerț, majoritatea tranzacţiilor stabilindu-se în alte monede, precum rubla rusească, rupia indiană și dirhamul Emiratelor Arabe Unite, potrivit unor surse bancare şi de tranzacționare a petrolului.
Totodată, cele două ţări au reluat negocierile cu privire la un acord de comerț liber între India și Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, negocieri care au fost perturbate de pandemie. Discuțiile marchează un pas în relațiile economice și vor crea mai multe oportunități pentru companiile indiene de a-și intensifica exporturile către Rusia.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2023
Moldova și Rusia
Racția MAE rus la interzicerea accesului în RM conducătorului Tatarstanului
Fluxul de știri
0