Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țară africană, interesată să folosească sistemul de plată rusesc MIR

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyCardul rusesc MIR
Cardul rusesc MIR - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2023
Cardul rusesc MIR
Abonare
Republica Democrată Congo ar putea începe să utilizeze sistemul de plată rusesc MIR, alternativa Rusiei la Visa și MasterCard.
BUCUREŞTI, 15 apr – Sputnik. Republica Democrată Congo ar putea începe să utilizeze sistemul de plată rusesc MIR, alternativa Rusiei la Visa și MasterCard, pentru a facilita tranzacțiile cu partenerii ruși, a declarat vineri ambasadorul congolez la Moscova, Ivan Vangu Ngimbi.
Potrivit ambasadorului, ideea de a folosi MIR a fost exprimată de o bancă privată rusească, după ce s-a confruntat cu probleme legate de transferurile de bani către RD Congo din cauza sancțiunilor economice occidentale împotriva Rusiei în legătură cu operațiunea sa militară din Ucraina.
„Am transmis această propunere guvernului congolez, care discută această problemă cu Banca Centrală și cu autoritățile competente”, a spus Ngimbi, citat de RT. Nu a menționat când se aşteaptă o decizie.
Diplomatul a menționat că ambasada RD Congo din Rusia se confruntă cu dificultăți în operațiunile bancare din cauza sancțiunilor anti-Rusia și nu poate primi fonduri pentru a plăti salariile personalului misiunii. De asemenea, multe familii congoleze sunt afectate de situaţia actuală, deoarece nu pot trimite bani copiilor lor care studiază în Rusia.
Rusia a intensificat utilizarea sistemului său de plată internă anul trecut, când Moscova a fost vizată de sancțiuni ca răspuns la operațiunea sa militară în Ucraina, mai multe bănci rusești fiind deconectate de la sistemul de plată Swift, iar Visa și Mastercard au plecat din ţară.
În afara Rusiei, cardurile MIR sunt în prezent acceptate în opt țări, inclusiv în statele Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU) și în Cuba, care au început să accepte cardurile ruseşti de plată în martie în acest an. Se relatează că alte 15 țări și-au exprimat interesul de a permite cardurile MIR pe teritoriul lor.
Fluxul de știri
0