Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Principalele declarații ale lui Lavrov după conferința de la Samarkand

© Photo : Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Abonare
Lavrov: Rusia ține cont de încercările Occidentului de a crea un ”al doilea front” în Georgia și Moldova.
CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a făcut mai multe declarații în cadrul unei conferințe de presă după vizita întreprinsă în Uzbekistan.

”Al doilea front” în Georgia și Moldova

Lavrov a declarat că Rusia ține cont în planurile militar-politice și diplomatice, de încercările Occidentului de a crea un „al doilea front” în Georgia, Moldova, precum și de contingentul militar al Poloniei la granița cu Belarusul.
„Cumulul acestor factori nu-i permite nimănui să se relaxeze, noi nu ne relaxăm, noi vedem toate aceste lucruri și ținem cont de toate în planificarea noastră – și militar-politică, și diplomatică și în alte privințe”, a spus ministrul rus de Externe.
El a subliniat că Federația Rusă a văzut încercările de a implica conducerea Georgiei în crearea unui „al doilea front”, dar autoritățile țării au dat dovadă de o abordare responsabilă și au refuzat acest gen de acțiuni. În afară de aceasta, a adăugat ministrul, au existat informații că și din Moldova se încearcă crearea „unui al doilea, al treilea, front”.
„Atitudinea Occidentul față de o conducere sau alta a fost demonstrată clar atunci când în Moldova au avut loc proteste împotriva orientării pro-occidentale a președintelui și guvernului, proteste împotriva ignorării intereselor dezvoltării economiei. Și Occidentul le-a condamnat aproape ca pe o tentativă de răsturnare a puterii legale, însă tot în acest timp au avut loc proteste în Georgia împotriva unui proiect de lege absolut clar și pe înțelesul tuturor, conform căruia, dacă primești bani din afara țării și te ocupi de activitate politică și obștească – fii bun și comunică de unde ai bani”, a menționat Lavrov.
În cazul Georgiei, protestele au fost susținute activ de Occident, a constatat el.
Ministrul rus a mai menționat în discursul său că Polonia a concentrat un contingent militar serios la granița cu Belarusul, lucru care de asemenea nu poate fi trecut cu vederea.

Despre impertinența Occidentului

Șeful diplomației ruse a mai declarat că impertinența Occidentului, care pune presiune asupra partenerilor Rusiei, obligându-i să renunțe la cooperarea cu Moscova, depășește orice limite.
„Impertinența reprezentanților occidentali, iar aici, pe lângă delegații Uniunii Europene, își fac drum și americanii, care sunt responsabili de problematica sancțiunilor - această impertinență, evident, depășește orice limite și este percepută ca o lipsă totală de respect pentru suveranitatea, independența țărilor care sunt supuse acestui gen de presiuni, amenințări”, le-a spus Lavrov jurnaliștilor după conferința ministerială de la Samarkand a țărilor vecine Afganistanului, la care au participat miniștrii de Externe ai Rusiei, Chinei, Iranului, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului.

Întâlnirea celor patru

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că data, locul și parametrii întâlnirii cvadripartite a șefilor departamentelor de politică externă din Rusia, Siria, Iran și Turcia sunt acum în stadiul de coordonare.
„Da, acum convenim asupra datei, locului, parametrilor discuției”, a spus ministrul de Externe Lavron, răspunzând la întrebarea unui jurnalist cu privire la întrunirea cvadripartită.
Serghei Lavrov a subliniat că nu trebuie să existe condiții prealabile pentru întâlnirea miniștrilor de Externe ai Federației Ruse, Iranului, Siriei și Turciei.
Fluxul de știri
0