Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia rămâne principala ambasadă SUA în UE

© Sputnik / OsmatescoPremierul polonez Mateusz Morawiecki
Premierul polonez Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Premierul polonez Mateusz Morawiecki
Abonare
Statul polonez s-a supărat tare și pe francezi, că nu vor să sacrifice relațiile cu China de dragul intereselor SUA.
BUCUREȘTI, 14 apr -Sputnik. Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a exprimat regretul faţă de atitudinea „mioapă” a europenilor asupra Chinei.
„Ei se întorc, cu o viziune mioapă, spre China pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui enorm cost geopolitic, crescând dependenţa noastră faţă de China mai degrabă decât s-o reducă”, a afirmat el într-un discurs ținut, desigur, la Washington.
„Nu puteţi să protejaţi Ucraina astăzi, iar mâine să spuneţi că Taiwanul nu este treaba voastră”, a adăugat premierul polonez într-o alocuţiune rostită la centrul de cercetare Atlantic Council, parafrazându-l pe preşedintele francez, fără a-l numi totuşi.
„Cred, Doamne fereşte, că dacă Ucraina cade, dacă Ucraina este cucerită, în ziua următoarea China ar putea ataca – poate ataca – Taiwanul”, a mai spus Morawiecki.
Premierul polonez a ironizat conceptul de autonomie strategică a europenilor, făcând din nou aluzie la declaraţiile preşedintelui francez. „Autonomia europeană, sună şic, nu-i aşa? Dar asta înseamnă schimbarea centrul de gravitaţie spre China şi ruperea legăturilor cu SUA”, a afirmat el.
„Nu reuşesc să înţeleg prea bine conceptul de autonomie strategică dacă acesta vrea să însemne, de fapt, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a spus şeful guvernului polonez, vorbind despre o „eroare dramatică”.
Fluxul de știri
0