Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Nu este „hegemonul” spațiului aerian: La ce-i trebuie României avioane de luptă F-35

© Public DomainAmerikansk jagerfly F-35 Lightning II
Amerikansk jagerfly F-35 Lightning II - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Abonare
Caracteristicile de luptă ale „invizibililor” F-35 sunt învăluite în mister, însă avioanele de luptă rusești și sistemele de apărare aeriană le văd perfect deasupra Mării Baltice, adică le pot distruge la distanță maximă.
Achiziționarea de către București a „invizibililor” F-35 Lightning II al Lockheed Martin Corporation înseamnă o pregătire pentru desfășurarea armelor nucleare americane pe teritoriul României, ceea ce va crea noi amenințări la adresa țărilor din regiunea Mării Negre și a Moldovei vecine.
Pe 11 aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România a aprobat achiziționarea avioanelor de vânătoare-bombardiere furtive F-35 „pentru consolidarea apărării antiaeriane a țării”. Consiliul și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la „intervențiile externe asupra procesului democratic din Republica Moldova”, de care depinde în mod direct securitatea României. O astfel de grijă nu promite nimic bun pentru cetățenii moldoveni și pentru ceilalți vecini.
Sistemul de armamente al F-35 include și rachete ”aer-aer”, însă apărarea antiaeriană nu este menirea principală a ”Fulgerului”. Subsonic la viteza de croazieră, avionul de vânătoare-bombardier a fost creat pentru transportarea „neobservată” a bombelor termonucleare B61, iar în viitor F-35 va înlocui principalul transportator al armelor nucleare tactice ale NATO - avionul F-16. Bucureștiul a comis o greșeală istorică.
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2023
Editoriale
Operațiunea specială: „Contraofensiva” ucraineană se amână din nou
Avioanele F-35 americane au sute de neajunsuri de construcție și caracteristici „inacceptabile”, până în prezent nu au fost aprobate de Pentagon pentru producerea în masă. Doar 30 la sută dintre „fulgerele” forțelor aeriene americane sunt pe deplin apte pentru îndeplinirea misiunilor de luptă. Și totuși, americanii tind să scape F-35 de majoritatea problemelor tehnice până în 2030, în mod sincron - să extindă acordurile cu membrii NATO privind utilizarea în comun a armelor nucleare.
Publicația The Diplomat menționează că aceste procese paralele vor duce la desfășurarea de arme nucleare tactice în țările din Europa de Est și avioanele F-35 care se află acolo (toate ”fulgerele” sunt unite într-o singură rețea globală sub controlul Pentagonului) vor căpăta posibilitatea de a aplica lovituri profunde asupra obiectivelor de pe teritoriul Rusiei. De fapt, pentru aceasta Forțele Aeriene ale României sunt transferate pe avioane de luptă-bombardiere F-35. Rezultatul va fi o reacție asimetrică a Rusiei, diminuarea securității pentru țările vecine, mulți ani de turbulențe regionale și probabilitatea tot mai mare a unei Apocalipse nucleare în România.
Consiliul Suprem de Apărare a Tarii nu a precizat numărul, termenele și costul achiziției, însă, prin analogie cu alte țări est-europene, era vorba despre zeci de avioane de vânătoare-bombardiere F-35 în valoare de câteva miliarde de dolari. Anterior, România a semnat un contract cu Norvegia pentru furnizarea a 32 de avioane de luptă F16 uzate cu 300 de milioane de dolari, iar cu Israelul - pentru furnizarea a 18 UAV-uri cu 300 de milioane de dolari. Achizițiile sunt destul de costisitoare, nu întâmplător Bucureștiul a majorat în 2023 bugetul militar al țării, de la 2 la sută la 2,5 la sută din PIB. Raționalitatea unei astfel de decizii nu este evidentă, deoarece datoria externă în continuă creștere a României, deloc bogate, este de aproximativ 270 de miliarde de dolari. Pentru comparație: datoria externă a Federației Ruse la 1 martie era de 56,7 miliarde de dolari.

Adevărul rezidă în război

Cu cât mai târziu vor primi Forțele Aeriene Române noile „fulgere”, cu atât vor avea mai puține probleme. Avionul-bombardier F-35 „de pe lângă a cincea” generație este de mulți ani în epicentrul unor scandaluri și catastrofe. Pentagonul a subliniat în repetate rânduri că avionul care costă 158 de milioane de dolari pe unitate, are o siguranță redusă. Din cele 540 de astfel de mașini din cadrul Forțelor Aeriene, Marinei și Corpului de infanterie marină ale SUA, doar 160 sunt considerate oficial gata de luptă.
După primul zbor al F-35 în 2006 și primirea în serviciu a acestor mașini „crude” de către Forțele Aeriene ale SUA în 2016, numărul defectelor de construcție și de programare nu s-a redus prea mult și rămâne în continuare de peste 800, de diferit grad. Astăzi, „Fulgerele” au nevoie de un motor nou, mai puternic, care nu există. Deși și cu cel vechi, la atingerea vitezei supersonice, corpul se fisurează, învelișul ”stealth” și penajul cozii cad. Viteza de croazieră a F-35 este de 850 km/h. Raza de luptă - 1000 km. Plafonul - 18000 m. Sarcină de luptă - 9 tone.
În ciuda anilor de remedieri și actualizări, cele mai importante sisteme computerizate ale bombardierului de luptă sunt instabile. Ipotetic, hackerii ar putea dezactiva rețeaua ALIS, ar putea fura date secrete de pe computerele de bord sau pur și simplu „deconecta” F-35. Iar mașina care s-a „răzvrătit” brusc ar putea aplica bombele nucleare B61 împotriva trupelor proprii sau aliate. Ca să nu mai vorbim de oprirea oxigenului pentru pilot - astfel de incidente au fost înregistrate în Japonia de opt ori. Se plâng și alți aliați ai SUA.
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2023
Editoriale
Zelenski a decis să dezmembreze Ucraina. Lichidatorii sunt deja pe loc
Caracteristicile de luptă ale „invizibililor” sunt învăluite în mister, însă avioanele de luptă rusești și sistemele de apărare aeriană le văd perfect deasupra Mării Baltice, adică le pot distruge la distanță maximă. Proiectul F-35 prevede utilizarea aproape a tuturor munițiilor de aviație NATO pentru a distruge ținte aeriene, terestre și maritime. Și totuși, în mulți ani de exploatare de către diverse țări, bombardierele F-35 nu au participat niciodată la acțiuni de luptă. Loviturile singulare de la distanță ale Forțelor Aeriene ale SUA asupra talibanilor afgani (în septembrie 2018) și asupra depozitului jihadiștilor irakieni (în aprilie 2019) nu contează, deoarece inamicul nu dispunea deloc de sisteme de apărare aeriană. Astfel, F-35 rămâne un distrugător al banilor și securității Statele Unite și aliaților lor. România poate fi felicitată, iar pe Moldova ai vrea să o compătimești.
Conducătorii instituțiilor de apărare ale NATO trag un semnal de alarmă în legătură cu ritmurile lente de producere a munițiilor și armelor. Publicația Foreign Affairs consideră că lipsa munițiilor NATO în Ucraina „a fost unul dintre primele semne că baza militar-industrială americană are probleme”. Dar despre probleme semnalează demult „luzării” F-35 și machetele rachetelor hipersonice americane, care nu devin nicicum „hegemoni” ai spațiului aerian.
America și-a pierdut de mult superioritatea tehnologică, este în postura celui care încearcă să ajungă din urmă. Și, evident, avionul de vânătoare rusesc Su-57 de generația a cincea este superior modificărilor avionului american de vânătoare-bombardier F-35 din toate punctele de vedere. Iar rachetele hipersonice rusești sunt în serviciu de câțiva ani și demonstrează o putere mare de luptă în cursul operațiunii militare speciale din Ucraina.
Fluxul de știri
0