Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul, Rusia și China au chemat SUA să răspundă pentru situația din Afganistan

© Sputnik / Andrey Solomonov / Accesați arhiva multimediaRăzboiul din Afganistan
Războiul din Afganistan - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Abonare
Iranul, RPC, Rusia și Pakistanul au îndemnat SUA să-și asume responsabilitatea pentru situația din Afganistan.
CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. SUA și aliații lor trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situația dificilă din Afganistan, precum și să ridice sancțiunile și să returneze activele deținute în străinătate, au cerut miniștrii de Externe ai Iranului, Rusiei, Chinei și Pakistanului într-o declarație comună după întâlnirea de la Samarkand.
„Miniștrii au menționat că SUA și aliații lor trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situația dificilă care este acum din Afganistan, trebuie să ridice imediat sancțiunile unilaterale împotriva Afganistanului și să întoarcă în beneficiul poporului afgan activele lui aflate în afara țării”, se spune în declarația comună a șefilor MAE, publicată de Ministerul de Externe al Iranului pe canalul său de telegram.
În afară de aceasta, miniștrii de externe ai Iranului, Rusiei, Chinei și Pakistanului s-au pronunțat categoric împotriva restabilirii de către SUA și aliații lor a bazelor militare în Afganistan și în jurul acestuia. În opinia lor, acest lucru va dăuna păcii și stabilității în regiune.
Anterior, reporterul RIA Novosti a comunicat că miniștrii de Externe ai Rusiei, Chinei, Iranului și ministrului de stat pentru Afaceri Externe al Pakistanului au organizat o întâlnire la Samarkand.
Joi, la Samarkand, are loc o conferință ministerială a țărilor vecine Afganistanului, cu participarea miniștrilor de Externe ai Rusiei, Chinei, Iranului, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului. Părțile vor discuta următorii pași în vederea promovării reglementării politice în Afganistan, stabilizării situației umanitare și social-economice în această țară, precum și dezvoltarea integrării economice regionale și realizarea proiectelor energetice și de transport cu participarea Kabulului.
Fluxul de știri
0