Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

G7 critică Elveția: nu e suficient de rusofobă

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaSediul parmanetului federal al Elveției
Sediul parmanetului federal al Elveției  - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Sediul parmanetului federal al Elveției
Abonare
G7 a urecheat Elveția că nu aplică cu toată convingerea sancțiunile impuse de Occidentul colectiv Federației Ruse și unor entități fizice și juridice din Rusia.
BUCUREȘTI, 14 apr -Sputnik. O scrisoare a ambasadorilor G7 aflați la post în Berna, semnată pe data de 5 aprilie, a fost făcută publică de presa elvețiană. Aceștia au reproșat că Elveţia nu a fost suficient de activă în operaţiunile de îngheţare a activelor ruseşti care se află în ţara alpină.
După bunul obicei al ambasadelor vestice, acestea vin și cu ”recomandări obligatorii”: Scrisoarea recomandă, printre altele, să ancheteze activ structurile financiare suspecte, să coordoneze mai bine activitatea dintre diferitele autorităţi elveţiene competente, să sporească resursele.
"Împărtăşim aceeaşi îngrijorare, că aceste lacune în procedurile judiciare vor afecta reputaţia Elveţiei", avertizează diplomaţii.
De asemenea, ei cer Elveţiei să se alăture grupului operativ REPO, înfiinţat de G7 pentru a urmări fondurile ascunse ale oligarhilor ruşi şi ale altor intermediari.
Potrivit Tribune de Geneve, Ministerul elveţian al Economiei (Seco) consideră că reproşurile exprimate în scrisoarea G7 sunt nefondate, iar Elveţia îi va invita pe ambasadorii semnatari la "o întrevedere de clarificare".
Încă de marţi, directorul Seco, Helene Budliger Artieda, a insistat asupra faptului că numai Elveţia a îngheţat în jur de 7,5 miliarde de franci elveţieni (aproape 7,6 miliarde de euro) în active de la impunerea sancţiunilor. Aceasta reprezintă "o treime bună" din activele îngheţate "pe ansamblul" UE (21,5 miliarde de euro, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene). Prin urmare, ea şi-a exprimat suprinderea că Elveţia ar putea fi suspectată că dă dovadă de "neglijenţă"
Fluxul de știri
0