Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FMI: Datoria națională a SUA creşte vertiginos

© SputnikAccording to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months.
According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Abonare
Plățile dobânzilor și trecerea la energia curată se vor adăuga la cheltuielile guvernamentale, avertizează FMI.
BUCUREŞTI, 14 apr – Sputnik. Datoria publică americană va continua să crească în următorii ani, pe fondul creșterii împrumuturilor guvernamentale, a declarat Fondul Monetar Internațional în raportul său de monitorizare fiscală publicat miercuri.
Economiștii FMI consideră că această creștere va avea loc parțial pentru că Washingtonul cheltuieşte mai mult pentru asistența medicală și securitatea socială, precum și pentru proiecte de energie curată și alte politici economice interne.
Se estimează că raportul datorie-PIB în SUA va fi de 122,2% în acest an, cu puţin peste 121,7% în 2022. Se preconizează că va crește şi mai mult, până la 136,2% din PIB în 2028, de la 107,4% în 2018, și mai mult decât vârful din pandemia de Covid de 133,5% din 2020, mai arată raportul FMI, potrivit RT.
Agenția a menționat că SUA și China reprezintă cei doi factori principali ai creșterii globale a datoriei publice. Ea a avertizat că extinderea împrumuturilor și a cheltuielilor guvernamentale ar putea agrava presiunile inflaționiste, subminând eforturile băncilor centrale.
„Până la sfârșitul orizontului nostru de estimare - 2028 -, se preconizează că datoria publică în lume va ajunge la aproape 100% din PIB”, a declarat pentru Financial Times șeful Departamentului pentru afaceri fiscale al FMI, adăugând că este o „întoarcere la nivelurile record atinse în anul pandemiei.”
FMI a mai spus că problemele bancare recente din SUA și Elveția s-au adăugat la riscurile izbucnirii unei crize financiare globale, ceea ce ar putea pune și mai multă presiune asupra bilanțurilor din sectorul public.
Fluxul de știri
0