Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ţară din UE interzice cerealele ucrainene

© AFP 2024 / SAFIN HAMEDПшеница
Пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Abonare
Autoritățile din Slovacia au interzis prelucrarea și vânzarea cerealelor ucrainene după ce au descoperit un pesticid periculos într-un transport.
BUCUREŞTI, 14 apr – Sputnik. Autoritățile din Slovacia au interzis prelucrarea și vânzarea cerealelor ucrainene după ce au descoperit un pesticid periculos într-un transport, a anunțat joi Ministerul Agriculturii din țară.
Potrivit declarației, interdicția va acoperi toate cerealele şi făina de origine ucraineană, care sunt depozitate în prezent în țară.
La începutul acestei săptămâni, autoritățile slovace au descoperit că un transport de cereale ucrainene de 1.500 de tone era contaminat cu chlorpirifos, pesticid supus interdicției la nivelul UE.
„Prezența unui pesticid, care nu este autorizat în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane, a fost confirmată în eșantionul controlat”, a precizat ministerul, potrivit RT. Samuel Vlcan, ministrul Agriculturii din Slovacia, a declarat joi că întreaga încărcătură transportată va fi distrusă.
Durata interdicției nu a fost specificată, dar ministerul a menționat că, în zilele următoare, autoritățile intenționează să colecteze mostre din toate cerealele și făina din Ucraina depozitate în Slovacia pentru a stabili dacă sunt sigure pentru consum.
Ministerul a subliniat că nu recomandă „importul de cereale ucrainene și produse din acestea” în acest moment și va anunța toate statele membre ale UE cu privire la constatări.
Cerealele ucrainene au inundat piețele din Europa de Est în ultimele luni, după ce Bruxelles-ul a permis importurile fără taxe din țară pentru a facilita ajungerea produselor la clienți din Africa și Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, o mare parte din produse a rămas în UE din cauza constrângerilor logistice, ceea ce a stârnit plângeri din partea fermierilor locali, care au dat vina pe importurile ucrainene ieftine pentru scăderea prețurilor la cerealele produse intern.
Combine agricole pentru recoltarea cerealelor - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2023
Internațional
Ucraina anunţă că exportă în continuare cereale
Luna trecută, prim-miniștrii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au cerut acțiuni din partea Comisiei Europene privind importurile agricole ucrainene, solicitând reintroducerea tarifelor de import. La începutul lunii aprilie, țările au cerut Comisiei să cumpere înapoi produse ucrainene din „motive umanitare”.
Pe 7 aprilie, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că țara sa a ajuns la un acord cu Kievul, prin care sunt oprite importurile de cereale ucrainene în țară, fiind permis doar tranzitul, care va fi monitorizat îndeaproape, asigurându-se că cerealele nu rămân în Polonia.
Fluxul de știri
0