Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Yuanul a înlocuit dolarul la Bursa din Moscova

© AFP 2024 / FREDERIC BROWNБанкнота в 100 юаней китайской валюты и банкнота в 100 долларов США
Банкнота в 100 юаней китайской валюты и банкнота в 100 долларов США - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2023
Abonare
Moneda chinezească are acum cea mai mare pondere în volum în tranzacționarea Forex.
BUCUREŞTI, 12 apr – Sputnik. Ponderea yuanului chinezesc la Bursa din Moscova (MOEX) a atins un nivel record în martie, a raportat Banca Rusiei (CBR) într-un raport lunar privind piața financiară publicat luni.
Yuanul a reprezentat 39% din volumul total al tranzacționării în monedele majore, însemnând o creștere de la 37% în februarie, potrivit CBR. În acelaşi timp, ponderea dolarului a scăzut la 34%, de la 36% în luna anterioară. Spre comparaţie, cota dolarului în urmă cu un an a fost de 87,6%, în timp ce ponderea yuanului a fost de doar 0,32%.
„Participanții pe piață au continuat să reducă volumul tranzacțiilor în monede "toxice" în tranzacționare”, a concluzionat autoritatea de reglementare. Dolarul, împreună cu euro, a fost considerat „toxic”, întrucât sancțiunile occidentale legate de Ucraina împotriva Rusiei au pus în pericol utilizarea acestor monede în tranzacțiile Rusiei cu partenerii străini.
Înainte de februarie, yuanul nu a depășit niciodată dolarul la MOEX în ceea ce privește volumul lunar de tranzacționare. Până la sfârșitul lunii februarie, volumul de tranzacționare ruble-yuani s-a ridicat la 1,49 trilioane de ruble (18,1 miliarde de dolari) față de 1,43 trilioane (17,4 miliarde de dolari) în cazul ruble-dolari. În martie, cifra de afaceri în yuani a crescut la 2 trilioane de ruble (24,3 miliarde de dolari), față de 1,7 trilioane de ruble (20,7 miliarde de dolari) în tranzacții cu dolarul, potrivit RT.
De asemenea, s-a observat că, spre deosebire de lunile precedente, cetățenii ruși au crescut semnificativ volumul achizițiilor de yuani, de la 11,6 miliarde de ruble în februarie la 41,9 miliarde în martie. Băncile ruse oferă conturi în valută, în timp ce moneda străină poate fi achiziționată și prin bănci și schimburi de bani. Unii ruși cumpără alte monede pentru a se proteja de volatilitatea rublei.
Рубли и юани - Sputnik Moldova, 1920, 02.01.2023
Rusia
Rusia va dubla ponderea de yuani în Fondul Național
Analiștii spun că schimbările referitoare la volumele de tranzacționare în yuani și dolari reflectă faptul că Rusia renunţa la tranzacționarea în monedele așa-numitelor țări „neprietenoase” în contextul sancțiunilor. Restricțiile includ plasarea pe lista neagră a mai multor bănci rusești și eliminarea lor din sistemul de mesagerie interbancară Swift, precum și interzicerea tranzacțiilor cu entitățile financiare rusești și înghețarea rezervelor valutare. În februarie, ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat că țara sa nu mai are încredere în moneda americană, numind-o „un instrument complet nesigur”.
Mai recent, la sfârșitul lunii martie, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că țara sa ar fi continuat să folosească dolarul, dar sancțiunile au obligat-o către dedolarizare.
„Am folosi dolarul, dar nu ne vor permite să facem asta, atunci cum facem plăți? Într-o monedă acceptabilă pentru partenerii noștri comerciali. Yuanul este o astfel de monedă, mai ales că este folosită și de Fondul Monetar Internațional”, a declarat atunci președintele rus.
Fluxul de știri
0