România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Ședință CSAT: Republica Moldova și avioanele F-35 printre subiectele principale

© Photo : Administrația PrezidențialăȘedința Consiliului Suprem de Apărare a Țării
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Marți, 11 aprilie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către președintele Iohannis.
BUCUREȘTI, 11 apr- Sputnik. Agenda ședinței s-a axat, în principal, pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe implicațiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluții atât în războiul din Ucraina cât și în politica internă a Republicii Moldova.
Membrii CSAT au discutat în perspectiva summitului NATO de la Vilnius despre implementarea ”măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid” cu privire la consolidarea flancului estic al NATO, potrivit documentului emis de Administrația Prezidențială.
Membrii CSAT au stabilit, totodată, că România trebuie să adopte un efort „cuprinzător” de susținere a a ”partenerilor vulnerabili” din regiune, în special Republica Moldova.
Avioane militare rusești  - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2023
Internațional
Ministerul român al Apărării, anunț despre interceptarea unor avioane rusești
De asemenea, CSAT a declarat că susține narativul regimului de la Chișinău, cu privire la presiunile exercitate extern contra ”opțiunii pro-europene” a guvernanților din Republica Moldova.
Membrii CSAT au salutat ”modul profesionist, democratic și responsabil” în care regimul de la Chișinău a tratat situația internă.
În acest context, au fost analizate modalitățile optime de continuare a unei susțineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienței sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluțiile regionale și de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european și internațional, în beneficiul Republicii Moldova.”
O altă temă a fost cea a dezvoltării aviației militare române. ”Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”, se arată în comunicatul CSAT.
”Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, mai spune Administrația Prezidențială.
CSAT a mai aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.
De asemenea, se mai menționează în comunicat, CSAT a discutat mai multe subiecte pe tema securității naționale ce rămân la statutul de secret de stat.
Fluxul de știri
0