Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu va prelua controlul asupra serviciului secret

© AFP 2024 / BRENDAN SMIALOWSKI A member of US Secret Service
A member of US Secret Service - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2023
Abonare
În timp ce Maia Sandu mimează „democrația directă”, convocând un miting care să îi legitimeze linia politică, regimul de la Chișinău, consolidează puterea serviciului secret: SIS.
BUCUREȘTI, 11 apr -Sputnik. Parlamentul din Republica Moldova a început dezbaterea oficială a unui pachet de trei legi cu privire la siguranța națională, care ar trebui să dea puteri grave serviciului secret și să ducă la dispariția controlului democratic asupra acestuia.
Proiectul primei legi, susținut de Maia Sandu și de partidul de guvernământ, a fost deja votat, în primă lectură, de legislativul din Chișinău.
Proiectul a fost deja catalogat de Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF) ca fiind periculos pentru democrație și străin de practicile agreate în spațiul euro-atlantic. Și Comisia de la Veneția, Asociația Businessului European, Uniunea Avocaților din Republica Moldova dar și Avocatul Poporului, au criticat întărirea puterii seriviciului secret moldovenesc în detrimentul controlului democratic.
SIS - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2023
Politică
Noua lege a SIS, pe repede înainte
Proiectul prevede dreptul serviciului secret de a face anchete penale și de a se implica în justiție într-o manieră mult mai directă decât a fost în România, în epoca condamnată a protocoalelor secrete dintre parchete și serviciile secrete.
De asemenea, proiectul prevede consolidarea rolului președintelui Republicii Moldova, care devine persoana ce va stabili agenda serviciului secret în funcție de propriile sale interese.
Pusă în legătură cu decizia Maiei Sandu de a invoca „democrația directă” prin organizarea unui miting „legitimant” la Chișinău, decizie ce aduce aminte de practicile regimurilor autoritare, noua legislație cu privire la puterea serviciului secret și subordonarea lui președintelui, concluzia poate fi una singură: Republica Moldova se îndreaptă, cu pași rapizi, spre dictatură.
Fluxul de știri
0