Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noua lege a SIS, pe repede înainte

© Sputnik / Miroslav RotariSIS
SIS - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2023
SIS
Abonare
La Parlament, luni, au avut loc consultări publice asupra proiectului de lege privind Serviciul de Informații și Securitate, criticată de analişti ca aducând prejudicii libertăţilor individuale
CHIȘINĂU, 10 apr – Sputnik La Parlament a avut loc luni consultări publice asupra proiectului de lege privind Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Viitoarea lege privind SIS şi pachetul de legi din care face parte au trezit deja îngrijorările societăţii civile şi a analiştilor care se tem de puterile prea mari care vor fi acordate SIS, în defavoarea libertăţilor individuale.
La evenimentul organizat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică au participat deputați, reprezentanți ai SIS, ai Procuraturii Anticorupție, ai Ministerului Apărării și ai societății civile. Discuțiile s-au axat pe normele din articolele care stabilesc atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate și ale directorului instituției. Participanții s-au referit la fiecare articol în parte și au venit cu propuneri pentru definitivarea documentului.
PROIECTUL de lege privind Serviciul de Informații și Securitate a fost votat, în prima lectură, în plenul Parlamentului. Potrivit iniţiatorilor, documentul are scopul de a asigura independența activității SIS, revizuirea mandatului conducerii instituției, concretizarea atribuțiilor etc.
SIS СИБ - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2023
Politică
Reacția guvernării la raportul Comisiei de la Veneția privind legea SIS
Totodată, în vederea asigurării independenței în activitatea Serviciului, în proiectul de lege au fost incluse principiile de care se conduce SIS în activitatea sa: independența, imparțialitatea, neutralitatea, continuitatea și consecvența. De asemenea, se propune reglementarea detaliată a atribuțiilor, obligațiilor și drepturilor Serviciului. În context, în document sunt stabilite categoriile de fapte, riscuri și amenințări ce prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.
Proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate face parte dintr-un pachet de legi, care vizează activitatea SIS. De asemenea, deputații au mai votat, în prima lectură, proiectul de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, precum și proiectul de lege pentru modificarea Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate.
Fluxul de știri
0