Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Încă un protest: funcționarii intră în grevă

© Photo : Instituția Prefectului Municipiului București Instituția Prefectului Municipiului București
Instituția Prefectului Municipiului București - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2023
Abonare
Funcționarii din România, nemulțumiți de salariile pe care le primesc, au intrat în grevă în mai multe prefecturi din țară
BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik. Angajații mai multor prefecturi din țară au făcut grevă luni, ei invocaând faptul că sunt nemulțumiți de salariile primite, pe care le consideră prea mici în comparaţie cu lefurile din alte instituții de stat. În jur de 1800 de salariați participă la acțiunea declanșată.
„Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din ţară, declară grevă generală în data de 10 aprilie 2023. La această acţiune vor participa 1800 salariaţi prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei prefectului”, transmite Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică.
Sindicatul solicită trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat și solicită ca salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate.
Potrivit sindicaliștilor, un funcționar din instituția prefectului câștigă mai puțin decât un angajat de la consiliul judeţean, primării sau serviciile publice deconcentrate.
Tehnică agricolă - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2023
Societate
Un grup de fermieri români au mers să protesteze la Bruxelles
Greva din prefecturi a început luni la ora 09:00. Funcționarii sunt deciși să protesteze până când solicitările lor vor primi un răspuns de la autoritățile centrale.
La București, Prefectura Capitalei anunță că activitatea instituției nu este afectată de greva generală declanşată la nivel naţional de Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică.
În schimb, la Brașov, activitatea Instituţiei Prefectului a fost blocată. Însuși prefectul Cătălin Văsii a spus că „există adevăr” în revendicările funcționarilor.
„Dreptul la grevă este prevăzut de Constituţia României şi, aşa cum am mai spus-o şi la precedentele greve, cred că există adevăr în argumentele celor care susţin această grevă. Într-adevăr, drepturile salariale ale angajaţilor din Instituţiile prefectului sunt sub cele ale multor altor categorii profesionale. Cred că trebuie să existe o normalitate şi în ce priveşte plata salariilor”, a declarat prefectul Braşovului, Cătălin Văsii.
Fluxul de știri
0