Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șeful CIA recunoaște că SUA au fost luate prin surprindere de acordul Arabia Saudită-Iran

© AP Photo / Tom WilliamsУильям Джозеф Бёрнс
Уильям Джозеф Бёрнс
 - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2023
Abonare
Diplomați de rang înalt de la Teheran și Riad s-au întâlnit joi la Beijing pentru a restabili contactele dintre cele două ţări, care multă vreme au fost rivale.
BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik.Directorul CIA, William Burns, le-a spus oficialilor saudiți că Statele Unite au fost prinse cu garda jos, după ce regatul a acceptat un acord de normalizare cu Iranul intermediat de China, potrivit Wall Street Journal.
În timpul unei călătorii neanunțate în Arabia Saudită săptămâna aceasta, Burns „și-a exprimat frustrarea” cu privire la Riad și a spus că Washingtonul „s-a simțit luat prin surprindere” de reluarea legăturilor diplomatice ale regatului cu Iranul, cât și cu Siria, au declarat joi pentru ziar mai multe surse cărora nu le-a fost dat numele.
Miniștrii de Externe ai Iranului și Arabiei Saudite au purtat joi discuții în capitala Chinei, unde au avut un dialog cu privire la o serie de probleme legate de noua inițiativă, inclusiv privind redeschiderea ambasadelor în ambele țări, desemnarea de ambasadori și chiar o vizită la Riad efectuată de președintele iranian Ebrahim Raisi.
Joint meeting of Russian State Council and National Projects and Demographic Policy Council - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2023
Rusia
Șeful serviciului rus de informaţii externe este acuzat de omologul său din CIA
După ani de conflicte ca adversari regionali, Teheranul și Riadul au încheiat un pact de normalizare a relaţiilor, pe 10 martie, în urma unor discuții secrete mediate de Beijing, în care s-a convenit să se reia relațiile diplomatice formale după întreruperea contactelor în 2016. Acordul constituie o realizare diplomatică majoră pentru China și o schimbare semnificativă în geopolitica Orientului Mijlociu, potrivit RT.
De când a fost anunțat acordul, diplomații de rang înalt din Arabia Saudită și Iran au purtat convorbiri telefonice de cel puțin trei ori și speră să ajungă la compromisuri cu privire la mai multe chestiuni restante – și anume, războiul din Yemen, care durează de mai bine de opt ani și a lăsat în urmă sute de mii morți.
De asemenea, Teheranul face eforturi pentru restabilirea contactelor cu Emiratele Arabe Unite, o altă monarhie din Golf care s-a aflat mult timp în dezacord cu Republica Islamică. La începutul acestei săptămâni, ministrul adjunct de Externe din Iran, Ali Bagheri, a declarat că țara sa a numit un ambasador la Abu Dhabi pentru prima dată în ultimul aproape un deceniu. Se pare că Riadul intenţionează să ajungă la o înțelegere similară cu Siria și speră să-l invite pe președintele Bashar al-Assad să efectueze o vizită la sfârșitul acestui an, potrivit Reuters.
Deşi Casa Albă a salutat în public noile legături diplomatice, nemulţumirea care se relatează că a fost manifestată de Burns către oficialii saudiți în această săptămână ar putea scoate în evidenţă îngrijorările cu privire la influența tot mai mare a Beijingului în regiune. Tensiunile dintre Riad și Washington s-au intensificat de anul trecut, când OPEC+, un grup de exportatori majori de petrol condus de Arabia Saudită, a decis să reducă producţia. Se spune că măsura l-a „înfuriat” pe președintele Joe Biden, care a susținut că reducerea va fi în folosul Rusiei, un alt exportator major de energie.
Fluxul de știri
0