Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Suedia: un grup sponsorizat de un stat se află în spatele exploziilor asupra Nord Stream

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaNord Stream
Nord Stream - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Suedia consideră că un grup sponsorizat de un stat se află în spatele exploziilor care au distrus conductele de gaze Nord Stream.
CHIȘINĂU, 7 apr – Sputnik. Suedia consideră că un grup sponsorizat de un stat se află în spatele exploziilor care au distrus conductele de gaze Nord Stream, a relatat Reuters joi, citându-l pe procurorul general suedez Mats Ljungqvist, care este responsabil de ancheta în desfășurare cu privire la atac.
„Scenariul principal evident” este că un grup sponsorizat de un stat se află în spatele exploziilor, a spus Ljungqvist, potrivit Sputnik Internaţional.
De asemenea, procurorul nu a exclus participarea unui grup independent, însă a remarcat totuși că explozibilii folosiți în timpul atacului nu sunt utilizaţi pe scară largă.
În același timp, Ljungqvist a subliniat că încă nu este clar cine se află în spatele bombardării conductelor de gaz Nord Stream și nu va fi ușor să fie găsiţi cei responsabili.
„Aplicăm o serie de precauții concrete privind investigaţia ... Speranța noastră este să putem confirma cine a comis această infracţiune, dar trebuie menționat că probabil va fi dificil, având în vedere circumstanțele”, a spus Ljungqvist, citat de Autoritatea suedeză de urmărire penală, adăugând că infracțiunea este „dificil de investigat”, deoarece atacul „a avut loc la 80 de metri sub apă”.
Conductele de gaz Nord Stream și Nord Stream 2, construite pentru a livra gaze sub Marea Baltică din Rusia în Germania, au fost afectate grav de explozii în septembrie anul trecut. Operatorul Nord Stream, Nord Stream AG, a declarat că daunele au fost fără precedent și că este imposibil de estimat cât timp vor dura lucrările de reparații.
Rusia consideră că exploziile care au distrus cele două conducte sunt un act de terorism internațional. Încă nu există rezultate oficiale ale anchetei.
Reputatul jurnalist american Seymour Hersh, câștigător al premiului Pulitzer, a susținut, într-un raport, că exploziile au fost organizate de Statele Unite cu sprijinul Norvegiei. În urma publicării raportului lui Hersh, Moscova și-a reiterat apelurile pentru efectuarea unei investigații imparțiale și minuțioase. SUA au negat implicarea sa în incident.
Ministerul de Externe al Chinei în Beijing  - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2023
Internațional
China, despre cea mai importantă „linie roșie” în relațiile cu SUA
Fluxul de știri
0