Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China, despre cea mai importantă „linie roșie” în relațiile cu SUA

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Accesați arhiva multimediaMinisterul de Externe al Chinei în Beijing
Ministerul de Externe al Chinei în Beijing  - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2023
Abonare
Chestiunea referitoare la Taiwan constituie „prima linie roșie” care nu trebuie trecută în relațiile dintre China și SUA, a avertizat Beijingul.
CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Avertismentul din partea Ministerului chinez de Externe a venit joi, la câteva ore după ce liderul taiwanez, Tsai Ing-Wen, s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, și cu alți parlamentari din California.
„China se opune ferm și condamnă puternic” reuniunea la nivel înalt care a avut loc pe pământ american, a declarat ministerul într-un comunicat. „Aceasta încalcă în mod grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și transmite un semnal sfidător către forțele separatiste "Independența Taiwanului"”, se mai precizează în comunicat, potrivit RT.
Beijingul va lua „măsuri ferme și hotărâte” ca răspuns la „acțiunile sfidătoare”, luate de Washington și Taipei, a avertizat ministerul.
„Chestiunea referitoare la Taiwan se află în centrul intereselor esenţiale ale Chinei și este prima linie roșie care nu trebuie încălcată în relațiile dintre China şi SUA”, se mai arată în declarație.
Potrivit Beijingului, un Taipei independent și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan sunt la fel de „ireconciliabile ca focul și apa”.
Ministerul chinez de Externe a cerut SUA „să nu meargă şi mai mult pe calea greșită și periculoasă” de a încerca să folosească chestiunea Taiwanului pentru a „restricţiona” China. Washingtonul trebuie să respecte principiul „O singură China” și să „înceteze imediat orice formă de schimburi oficiale cu Taiwanul”, a precizat acesta.
Taiwanul se autoguvernează din 1949, dar nu a declarat niciodată oficial independența față de China. Beijingul, care consideră că insula face parte din teritoriul său, se opune ferm contactelor acestuia cu SUA.
În ciuda recunoașterii oficiale a Beijingului drept singura autoritate legitimă din China din 1979, Washingtonul menține legături neoficiale puternice cu Taipei, sprijinind eforturile acestuia pentru suveranitate și promițând să apere insula militar în cazul unui atac din partea Chinei continentale.
„Suntem mai puternici când suntem împreună”, a spus Tsai lui McCarthy în timpul ședinței lor de miercuri. Liderul taiwanez a spus că este recunoscătoare SUA că a ajutat în „eforturile de a ne proteja modul de viață”.
McCarthy a afirmat că „prietenia dintre poporul din Taiwan și America este o chestiune de o importanță profundă pentru lumea liberă. Este esențial să menținem libertatea economică, pacea și stabilitatea regională.”
Este a doua oară când Tsai s-a întâlnit cu un preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA în mai puțin de un an. O vizită a predecesorului lui McCarthy, democrata Nancy Pelosi, la Taiwan în august anul trecut a provocat o intensificare majoră a tensiunilor dintre Beijing și Washington, în timp ce China şi-a lansat cele mai ample exerciții militare în strâmtoarea Taiwan și a impus sancțiuni Taipeiului.
Flag NATO  - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2023
Editoriale
Finlanda este în NATO – noi probleme ale Alianței
Fluxul de știri
0