Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Braziliei: Occidentul nu a permis un timp pentru de-escaladare în Ucraina

© Sputnik / Mikhail Fomichev / Accesați arhiva multimediaПрилет в Москву президента Бразилии Луиса Игнасиу Лула да Силвы
Прилет в Москву президента Бразилии Луиса Игнасиу Лула да Силвы - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2023
Abonare
SUA și UE ar fi putut oferi o șansă diplomației înainte de a se grăbi să susţină războiul, a spus președintele Braziliei.
BUCUREŞTI, 7 apr – Sputnik.Nici Ucraina, nici Rusia nu îşi pot atinge toate obiectivele pe care le-au stabilit în conflictul lor, dar au nevoie de un mediator care să faciliteze discuțiile de pace, a spus jurnaliștilor președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula Da Silva. UE și SUA s-au grăbit să susţină Kievul în război, în loc să încerce să de-escaladeze situația, a subliniat acesta.
„Nu este necesar să fie purtat un război”, a spus Lula joi, în timpul unui mic dejun media la Palacio do Planalto, locul oficial de activitate a preşedintelui. De asemenea, el a criticat SUA și aliații lor pentru rolul lor în conflict.
„Credem că lumea dezvoltată, în special UE și SUA, a avut opțiunea de a nu intra în război, așa cum au făcut atât de repede, fără a rezerva un timp pentru încercarea de a stabili negocieri. Negocierea păcii este foarte complicată”, a spus Lula, potrivit RT.
Liderul brazilian urmează să călătorească săptămâna viitoare în China, care are o poziție similară cu a sa privind Ucraina. El a spus că speră că contactele sale cu președintele Xi Jinping vor ajuta la iniţierea unor negocieri, „pe care ar fi trebuit să le avem acum un an”. De asemenea, India și Indonezia ar putea avea un rol, a adăugat Lula.
Explicându-și opinia despre cum s-ar putea încheia ostilitățile, el a sugerat că statutul Crimeei ar trebui exclus din discuție, dar a subliniat că președintele rus Vladimir Putin „nu poate menţine teritoriul în Ucraina”.
Cetățenii din Crimeea au votat în 2014 pentru a se desprinde de Ucraina și a se reuni cu Rusia, după o lovitură de stat armată la Kiev. O acțiune similară pentru independență a avut loc în regiunile Donețk și Lugansk, dar Moscova ceruse regiunii separatiste Donbas să rămână parte a Ucrainei. Kievul şi-a desfășurat forța militară în regiune în încercarea de a suprima acţiunile de revoltă, dar nu a reuşit.
Bani - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2023
Economie
Alianță între 11 țări din America Latină
Moscova s-a referit la atacurile militare continue ale Ucrainei asupra republicilor autoproclamate Doneţk și Lugansk, precum și la ignorarea de către Kiev a unui plan de reconciliere intermediat de UE, acestea fiind motivele principale pentru desfășurarea trupelor împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Mai târziu, cele două regiuni din Donbas, împreună cu regiunile Herson și Zaporojie, au organizat referendumuri cu privire la reunirea cu Rusia. Kievul nu a recunoscut referendumurile, spunând că sunt o „rușine”, dar Moscova a menţionat că statutul noilor sale teritorii nu poate fi supus negocierii.
Lula consideră că președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, „nici nu îşi poate dori totul”. Kievul a menţionat că o victorie militară asupra Rusiei și întoarcerea tuturor teritoriilor, inclusiv a Crimeei, sunt, pentru partea ucraineană, precondiții pentru intrarea în discuții de pace.
Fluxul de știri
0