Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Alianță între 11 țări din America Latină

Bani - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2023
Abonare
Preşedinţii a 11 state din America Latină, printre care principalele economii din regiune precum Brazilia, Mexic, Argentina, Chile şi Columbia, au anunţat miercuri o "alianţă" împotriva inflaţiei
CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik, Marius Holdean. Alianța între cele 11 state din America Latină are scopul de a facilita schimburile comerciale între ţări aflate într-o zonă în care integrarea economică rămâne slabă.
Acordul a fost anunţat de guvernul mexican după o întâlnire virtuală a şefilor de stat, marea majoritate fiind de stânga. Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador şi-a invitat colegii la o reuniune la Cancun în perioada 6-7 mai.
Scopul Alianţei este de a facilita comerţul cu produse alimentare, produse de bază şi bunuri intermediare prin eliminarea "barierelor, taxelor vamale, măsurilor sanitare".
Prioritatea este reducerea "costului acestor produse pentru populaţia cea mai săracă şi vulnerabilă", potrivit declaraţiei acestei "Alianţe a ţărilor din America Latină şi Caraibe împotriva inflaţiei".
În 2022, inflaţia a fost de 5,79% în Brazilia şi 7,82% în Mexic, cele mai mari două economii din America Latină. Ea atins 94,8% în Argentina, un record în 30 de ani.
Această nouă "alianţă" include şi Belize, Bolivia, Cuba, Honduras, Venezuela şi Saint Vincent şi Grenadine.
Şefii de stat au menţionat "măsuri logistice, financiare şi de altă natură", astfel încât schimbul de produse de bază şi de bunuri intermediare "să aibă loc în condiţii mai bune".
Semnatarii vor crea un "grup tehnic de lucru" care va stabili măsurile de cooperare, în special pe problema "îngrăşămintelor chimice şi organice".
Acest grup va putea stabili un plan de acţiune pentru a pune în aplicare "într-un timp rezonabil" măsurile anti-inflaţie.
În ceea ce priveşte logistica, grupul va face recomandări pentru a facilita tranzitul produselor prin porturi şi frontiere, precum şi schimbul de tehnologii pentru promovarea productivităţii agricole.
Primii 11 semnatari, membri ai Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibe (CELAC), au invitat şi alte ţări din regiune să li se alăture.
Cu toate acestea, semnatarii declară că sunt "conştienţi" de acordurile comerciale semnate de fiecare ţară sau de angajamentul lor faţă de alte mecanisme de cooperare şi integrare economică.
Brazilia şi Argentina sunt membre MERCOSUR împreună cu Uruguay şi Paraguay. Mexicul este semnatar al unui acord de liber schimb care îl leagă de Statele Unite şi Canada.
Kremnin, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2023
Internațional
Moscova menţionează condițiile pentru reluarea noului tratat START privind armele nucleare
Fluxul de știri
0