Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mircea Geoană: NATO nu va forța mâna Republicii Moldova

© Photo : NATONatalia Gavrilița și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană
Natalia Gavrilița și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2023
Abonare
NATO nu se va apropia de Republica Moldova mai mult decât își doresc autoritățile de la Chișinău, a declarat Mircea Geoană, legat de relația dintre alianța militară și mica republică neutră dintre România și Ucraina.
CHIȘINĂU, 6 apr - Sputnik. Secretarul general adjunct al NATO a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că Alianța Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relația cu NATO.
”Noi am depăşit cu mult etapa Parteneriatului pentru Pace în relaţia cu partenerii noştri. Republica Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană”, a spus secretarul general adjunct al NATO.
”De aceea, acest pachet de capabilităţi de apărare şi de rezilienţă pe care Republica Moldova ni l-a prezentat nouă ca organizaţie, statelor aliate la nivel bilateral, Uniunii Europene ca organizaţie, statelor membre UE în plan bilateral şi parteneriatului comun NATO-UE pentru Republica Moldova este în atenţia noastră şi chiar miniştrii noştri de externe au subliniat nevoia de a susţine în mod suplimentar, în mod practic, în mod financiar, în mod politic Republica Moldova şi ceilalţi parteneri aflaţi sub o presiune crescândă din partea Federaţiei Ruse. Suntem dispuşi să mergem atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu noi”, a mai spus Geoană.
Geoană a mai spus că a inclus abordarea problemelor de securitate pe care le au ţările partenere - Republica Moldova, Georgia şi Bosnia-Herţegovina - printre priorităţile pe care le va avea în cadrul mandatului său de secretar general adjunct al NATO, prelungit recent până în octombrie 2024.
Flag NATO  - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2023
Editoriale
Finlanda este în NATO – noi probleme ale Alianței
Fluxul de știri
0