Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova oferă sfaturi Occidentului cu privire la armele nucleare

© Sputnik Russia, NATO
 Russia, NATO - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2023
Abonare
Desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus constituie un răspuns la amenințarea reprezentată de NATO față de Rusia.
CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Potrivit ministrului adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, alianța trebuie să înțeleagă întorsătura pe care o iau lucrurile și să evite provocările față de Moscova.
Aşteptăm ca ţările membre ale NATO să înțeleagă ce se întâmplă și să evite să provoace Rusia, în contextul desfăşurării armelor sale nucleare tactice în Belarus, a declarat marți, 4 aprilie, Serghei Riabkov, ministrul rus adjunct al Afacerilor Externe.
„În ceea ce privește utilizarea armelor nucleare, toți algoritmii care funcționează în această zonă au fost expuși de mai multe ori. Iar adversarii noștri trebuie să înţeleagă într-un mod realist ce se întâmplă. Nu ne provocați, pentru că lucrurile ar putea lua o întorsătură despre care, în principiu, putem vorbi doar ipotetic”, a spus Riabkov la canalul rusesc de televiziune Rossiya 24, potrivit Sputnik France.
Potrivit diplomatului, ideea de descurajare nucleară a fost întotdeauna și este, cu siguranță, prezentă în sistemul de planificare militară rusească și, în general, conceptul de descurajare a adversarilor Rusiei.
Potrivit lui Riabkov, Moscova nu a putut rămâne indiferentă la declarațiile politicienilor din Statele Unite și din alte țări din NATO, potrivit cărora trebuie să fie provocată o înfrângere strategică Rusiei.
„Anunțul făcut de președintele rus cu privire la pregătirile pentru primirea armelor nucleare tactice în Belarus constituie un răspuns logic la provocările și riscurile tot mai mari la adresa securităţii Rusiei”, a subliniat diplomatul.
Aceste riscuri au fost create de Coaliția occidentală condusă de Statele Unite, a amintit acesta.
„Nu trebuie să existe iluzii: Rusia dispune de o serie foarte largă de mijloace pentru a-și asigura propria securitate în orice situație, în orice moment”, a adăugat Riabkov.
Pe 25 martie, Vladimir Putin a anunţat că va fi finalizată în Belarus până la 1 iulie construcția unui depozit pentru arme nucleare tactice rusești.
Potrivit președintelui rus, Moscova face ceea ce Statele Unite au făcut timp de zeci de ani: americanii „instruiesc echipajele, piloții [aliaților lor] să le folosească armele, dacă este necesar”. El a spus că aerodromurile din Belarus au deja zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice.
Vladimir Putin la ceremonia de înmânare a scrisorilor de acreditare a noilor ambasadori la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2023
Rusia
„Nu ne vom izola”. Putin le-a vorbit ambasadorilor despre noua politică externă a Rusiei
Fluxul de știri
0