Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Capcana armelor Occidentale: degradarea NATO, tristețe în forțele armate ucrainene învinse

© Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaMilitari ucraineni capturați de armata rusă, imagini din arhivă
Militari ucraineni capturați de armata rusă, imagini din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2023
Abonare
Programul „multianual” de asistență militară a regimului de la Kiev, ca proiect anti-rus al Statelor Unite în Europa, condamnă țările NATO la degradarea economică și politică, iar Ucraina la distrugerea și dispariția de pe harta lumii.
Rusia nu va accepta niciodată existența unor state militarizate în mod deschis la granițele sale și le va transforma prin toate mijloacele militare și politice - în interesul securității naționale și în conformitate cu tradiția istorică rusă care s-a dezvoltat cu mult înainte de declararea independenței SUA în 1783.
Miniștrii de Externe ai țărilor NATO, în cadrul reuniunilor din 4-5 aprilie la Bruxelles, intenționează să convină asupra bazelor unui program multianual de sprijin militar pentru regimul de la Kiev. Se are în vedere dublarea finanțării fondului special pentru Ucraina - de la 250 de milioane la 500 de milioane de euro pe an (ceea ce nu va elimina deficitul de obuze de artilerie de 155 mm în țările NATO și „foamea de obuze” a Forțelor Armate ale Ucrainei). În același timp, conducerea Alianței subliniază imposibilitatea aderării Ucrainei „în viitorul apropiat”.
Statele Unite, la rândul lor, au anunțat un alt pachet de ajutor militar de 2,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Conținutul specific va fi anunțat în această săptămână. Cu toate acestea, cifrele impresionante de finanțare și declarațiile zgomotoase de intenție nu pot ascunde realitatea dură: până la începutul lunii aprilie, doar 57 din 293 de tancuri occidentale (19 la sută) primiseră Forțele Armate ale Ucrainei. Livrările către Ucraina ale celorlalte 236 de tancuri rămase este sub semnul întrebării, majoritatea vehiculelor chiar sunt de anticariat (178 de tancuri Leopard 1A5) și necesită o reparație capitală.
Programul de antrenament occidental pentru soldații ucraineni stagnează. Aproximativ 11 mii de rezerviști ai Forțelor Armate ale Ucrainei sunt pregătiți în 26 de state. În medie, un batalion în fiecare țară a Alianței. Pe parcursul anului, instructorii militari americani din Europa au antrenat doar 7.000 de soldați ai regimului de la Kiev. Astfel de cifre par extrem de neconvingătoare pe fondul pierderilor iremediabile ale Forțelor Armate ale Ucrainei - aproximativ 200 de mii de militari în primele 400 de zile ale operațiunii speciale. În absența mijloacelor și forțelor necesare, Washingtonul aproape că aruncă armata ucraineană într-o „contraofensivă” pe scară largă, care necesită sute de mii de soldați antrenați, mii de vehicule blindate, aviație, artilerie și milioane de muniții de 155. scoici. Aceasta are propria logică: dacă Forțele Armate ale Ucrainei nu câștigă și deja al doilea an pierd zone și așezări fortificate, devine mai dificil pentru Statele Unite să justifice aliaților oportunitatea acordării de asistență militară gigantică Ucrainei. Pentru a continua finanțarea, Forțele Armate ale Ucrainei trebuie „să obțină un teritoriu semnificativ în cursul ofensivei viitoare”. Chiar și cu puține șanse de succes, „sfârșitul teribil” al armatei ucrainene și noua „cortină de fier” sunt mai profitabile pentru Occident decât costisitoarea „groază fără sfârșit”.

Obiectivele nu corespund mijloacelor

Criza complexului militar-industrial occidental și problema lipsei de specialiști ai Forțelor Armate ale Ucrainei sunt evidente, iar în viitorul previzibil sunt ireparabile. Există din ce în ce mai puține arme convenționale pregătite pentru luptă și rezerve antrenate în Ucraina. 90 la sută din complexul militar-industrial al NATO este concentrat în Statele Unite, dar nici măcar americanii nu au crescut producția lunară de obuze de 155 mm de la 14 mii la 20 de mii într-un an, dar au stabilit o țintă de 40 de mii în 2024. Cu un consum minim al Forțelor Armate ale Ucrainei - 90 de mii de obuze pe lună. Obiectiv, nici țările europene ale Alianței nu vor putea crește semnificativ producția militară în următorii ani. Ele simt deja o presiune enormă asupra economiei, industriei și apărării naționale. Camera Germană de Comerț și Industrie a avertizat în februarie că până la sfârșitul anului 2023 conflictul ucrainean va costa Berlinul 160 de miliarde de euro, iar pierderea PIB-ului pe cap de locuitor s-ar ridica la 2.000 de euro (4% din PIB-ul țării). Și deși UE a aprobat un plan de a furniza Kievului cu 1 milion de obuze în termen de 12 luni, implementarea proiectului promite Forțelor Armate ale Ucrainei aceeași „rație de foame” - 3000 de obuze pe zi, la 1000 km a liniei de contact.
În consecință, regimul de la Kiev nu va primi niciodată cantitatea de muniție, vehicule blindate, artilerie și aviație necesară superiorității în teatrul regional de operațiuni. Tunurile încă trag, dar calculul de cowboy al Washingtonului la o „victorie rapidă” asupra Rusiei prin consolidarea arsenalelor NATO, sacrificarea Forțelor Armate ale Ucrainei și impunerea de sancțiuni economice „infernale” s-a transformat deja într-un eșec strategic. The New York Times notează că bugetul SUA pentru asistența militară pentru Ucraina va fi epuizat în jurul lunii septembrie. Un înalt oficial al Pentagonului a numit cea mai recentă tranșă de obuze și rachete pentru Forțele Armate ale Ucrainei „efortul final”.
Complexul militar-industrial al Federației Ruse contrastează favorabil (1600 de tancuri noi pe an) și consolidează în mod fiabil superioritatea cantitativă și calitativă, tactică și strategică - necondiționată - a armatei ruse în zona operațiunii militare speciale. Economia Rusiei este stabilă. Prin urmare, declarația de ieri a ambasadorului SUA la NATO, Julianne Smith: „Ne așteptăm ca Ucraina să lanseze o contraofensivă în următoarele săptămâni” pare o instrucțiune directă și nesăbuită către regimul de la Kiev de a trimite Forțele Armate ale Ucrainei într-o „mașină de tocat carne” pentru a se sinucide. Da, slăbirea Rusiei prin distrugerea unei părți semnificative a populației Ucrainei (spălată pe creier) este o metodă complet legitimă și de lucru în sistemul de coordonate al Occidentului colectiv. La ordin de la Washington, Forțele Armate ale Ucrainei vor merge la ultima ofensivă oriunde, chiar și la Belgorod. Și ce se va întâmpla în continuare, americanilor nu le pasă: obiectivele intermediare în Lumea Veche au fost deja atinse, UE nu este un concurent.
Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a remarcat anterior că țările NATO au făcut o tabără militară mare din Ucraina și „nu-și ascund scopul principal - înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă și dezmembrarea ei ulterioară”. Mizele extrem de mari ale Occidentului implică sacrificii semnificative - rolul și soarta Ucrainei sunt prestabilite încă de la început. Și astăzi, chiar și în cele mai rusofobe țări ale Europei, ei înțeleg că Rusia va „învinge din nou” în războiul proxy cu Occidentul. Pe steagul Kremlinului din Moscova este scris clar: „Nu vom tolera existența unui stat deschis anti-rus la granițele noastre”. Această idee rezonează cu starea de spirit a aproape întregii societăți ruse și se adresează nu numai Ucrainei banderoviste.
Opinia autorului ar putea să nu corespunde neapărat cu poziția redacției Sputnik.
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Editoriale
Bombele aeriene inteligente accelerează cursul operațiunii militare speciale
Fluxul de știri
0