Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Bombele aeriene inteligente accelerează cursul operațiunii militare speciale

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaРабота РСЗО на Запорожском направлении
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Forțele armate ale Ucrainei nu au cu ce răspunde bombelor de bombelor aeriene inteligente ale Forțelor Aerospațiale Ruse.
Utilizarea activă a super-bombelor cu aripi puternice și de înaltă precizie permite distrugerea rapidă a inamicului și atingerea obiectivelor operațiunii militare speciale.
Regimul de la Kiev este alarmat de „noua amenințare” – bombardamente zilnice ale pozițiilor și unităților Forțelor Armate ale Ucrainei cu bombe rusești de calibru 500-1500 kg corectate prin satelit. „Valkiriile” cu aripi se desprind de bombardiere în afara zonei de apărare antiaeriană a Ucrainei la altitudini de până la 15 kilometri, planează în zbor până la 50 de kilometri și distrug garantat țintele. Abaterea minimă este asigurată de sistemul de ghidare prin satelit inerțial. Distrugerea maximă depinde de masa focosului, pentru cea mai puternică bombă aeriană UPAB-1500B este de 1010 kg. Acest „ciocan de baros” de o tonă și jumătate distruge foarte eficient infrastructura militară foarte puternică a inamicului, de exemplu, posturile de comandă îngropate ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
O muniție similară de masă mai mică - UPAB-500B - poartă 390 kg de exploziv. Distanța maximă de planare în zbor este de până la 40 de kilometri. Bomba aeriană este proiectată pentru distrugerea de înaltă precizie a armelor și echipamentelor militare, a instalațiilor militar-industriale, a podurilor auto și feroviare ale inamicului folosind un sistem de ghidare prin satelit inerțial (deviația circulară probabilă de la țintă nu este mai mare de 10 metri).
Utilizarea masivă a unor astfel de muniții „elimină” efectiv zonele fortificate și armele NATO ale Forțelor Armate ale Ucrainei în spatele operațional de pe câmpul de luptă, sistemele de apărare aeriană occidentale sunt neputincioase aici.
Corporația rusă "Тактическое ракетное вооружение" produce nu primul an bombe de planare de mare putere, dar operațiunea militară specială în Ucraina a determinat rolul special al UPAB în accelerarea distrugerii apărării eșalonate a inamicului. Se știe că în zona fortificată Avdeevka aterizează zilnic de la cinci până la nouă bombe de înaltă precizie, iar în noaptea de 24 martie, aeronave ale Forțelor Aerospațiale Ruse au atacat o unitate importantă a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Sumî cu zece bombe cu planare ghidată în același timp.
Pe lângă UPAB-1500B perfecte din start, Rusia are stocuri mari de bombe cu cădere liberă de calibru FAB-500. Aceste muniții puternic explozive ale modelului din 1962 sunt, de asemenea, echipate cu aripi pliabile, echipamente de navigație și se transformă în bombe cu planare de înaltă precizie.
Prin extinderea producției de noi arme și accelerarea modernizării celor vechi, industria rusă de apărare a multiplicat producția de muniții convenționale și ghidate de precizie de-a lungul anului. Rusia a trecut la „șine militare” fără a militariza economia, pentru care Occidentul era complet nepregătit.

Combaterea superiorității

Bombele UPAB-1500B au început să fie folosite în zona operațiunii militare speciale în primăvara anului 2022, la Mariupol. Militanții grupării „Azov”, interzisă în Rusia, au fost primii care au fost atacați cu această armă, pe teritoriul „Azovstal”. Capacitățile de luptă ale UPAB-1500B seamănă cu o rachetă de croazieră aer-sol, zborul este corectat cu ajutorul unor aripi mici în secțiunile de mijloc și de coadă ale carenei. Este implementat principiul „lansat și uitat”.
Bomba aeriană este rezistentă la interferențe. Gama este limitată, dar puterea este incredibilă. Un focos puternic exploziv care străpunge betonul și o siguranță inteligentă cu trei moduri de întârziere a detonației permit unei bombe aeriene de 1,5 tone să spargă aproape orice tavan de beton și să distrugă inamicul din interior. De asemenea, funcționează eficient și pe suprafețe, puterea unui focos greu compensează orice abatere așteptată de la țintă.
Bomba aeriană UPAB-1500B este construită într-un corp cilindric de aproximativ cinci metri lungime și 400 mm în diametru. Carena capului este semisferică solidă, secțiunea cozii este conică. Patru planuri triunghiulare ale unei structuri pliante sunt fixate în partea centrală a corpului. Bomba este compatibilă cu avioanele de luptă multirol Su-30SM și Su-35, bombardierele de primă linie Su-34 și avioanele de atac Su-25.
Analogul american care cântărește 1020 kg și focos de 109 kg - bombă aeriană perforatoare de beton "de croazieră" GBU-34 - este capabilă să zboare către țintă până la 24 km de locul de lansare. Abaterea probabilă circulară de la țintă - până la 15 metri. Inferioară UPAB-1500B rusesc din toate punctele de vedere. Iar la „categoria de greutate” până la 1500 kg americanii (NATO) nu au altceva.
Bombele similare JDAM (Joint Direct Attack Munition) integrate cu MiG-29, precum și bombele ghidate GLSDB adaptate pentru lansare din sistemele HIMARS de la sol, rămân probabil ultima speranță a regimului de la Kiev de a schimba situația din Donbass.
Washingtonul nu va trimite Forțelor Armate ale Ucraine rachete scumpe „Tomahawks” (o rachetă - 730 de mii de dolari), iar prețul mediu al unui JDAM atașat unei bombe din seria Mk80 în 2022 a fost de 27 de mii de dolari. Muniția GLSDB este de aproximativ două ori mai scumpă, iar raza de acțiune pretinsă este de peste 100 km. Cu toate acestea, bombele aeriene americane „inteligente” „încrucișate” cu coada proiectilului MLRS s-au dovedit a fi vulnerabile la sistemele rusești de apărare antiaeriană Tor-M2 și Panțir-S1. Pe 28 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat despre interceptarea celei mai „inteligente bombe” și cu cea mai mare rază de acțiuni GLSDB a armatei ucrainene marionete în zona operațiunii militare speciale.
Tot ce este nou este ceva vechi bine uitat. Bombele cu planare controlate radio Hs293A (exploziv mare) și FX1400 (care sparge armuri grele) au fost folosite de Luftwaffe împotriva navelor coaliției anglo-americane din Mediterana cu diferite grade de eficacitate încă din al Doilea Război Mondial. În 1943 - 1945 Germania a folosit 500 de muniții „de croazieră”, a căror precizie a atins o medie de 11 la sută - au fost scufundate un cuirasat, două crucișătoare, nouă distrugătoare și 10 nave comerciale. Precizia și puterea bombelor ghidate moderne au crescut de multe ori, industria rusă de apărare este în frunte.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat poziției redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0