Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stat din UE creşte importurile de combustibil din Rusia

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Abonare
Polonia este încă un consumator principal al gazelor petroliere lichefiate ruseşti, care nu sunt vizate de sancţiuni.
BUCUREŞTI, 4 apr – Sputnik. Polonia rămâne cel mai mare importator din UE de gaze petroliere lichefiate ruseşti (GPL), datorită accesibilității sale în comparație cu alternativele din Europa de Vest, a informat luni ziarul Rzeczpospolita.
GPL este un gaz combustibil care conține propan și butan, utilizate în aparatele de încălzire și la vehicule.
GPL-ul rusesc nu este supus interdicțiilor de import ale UE, spre deosebire de ţiţeiul brut şi produsele petroliere transportate pe mare, și reprezintă aproximativ 14% din piața totală poloneză a combustibilului, potrivit ziarului.
Anul trecut, Varșovia a cumpărat GPL rusesc în valoare de 710,3 milioane de euro, în timp ce restul UE „a cheltuit mult mai puțin”, volumul total al importurilor ridicându-se la valoarea de 417 milioane de euro.
„Recent, noi [Polonia] am importat din ce în ce mai mult acest combustibil”, a menţionat ziarul, citând date de la Eurostat și de la grupul de reflecţie Forum Energii.
De asemenea, analiza efectuată de rafinăria majoră și retailerul de petrol al țării Orlen indică o creştere a importurilor de GPL din Rusia, în ciuda eforturilor Poloniei de a diversifica lanțurile de aprovizionare pentru a nu mai fi dependentă de țara sancționată. Orlen a legat creșterea achizițiilor de prețurile mai mici oferite de Rusia față de alte țări, precum Suedia, care a devenit principalul furnizor de GPL pentru țară anul trecut, dar și Norvegia și Olanda.
În acelaşi timp, Orlen susţine că nu a cumpărat GPL rusesc de la începutul conflictului din Ucraina, oferind asigurări că obține combustibilul de la propriile companii de producție și interne și din alte surse străine.
Maciej Zaniewicz, un analist senior la Forum Energii, a afirmat că trecerea la aprovizionarea din surse occidentale este complicată din punct de vedere logistic pentru Polonia, deoarece majoritatea terminalelor sale de GPL sunt situate în partea de est a țării.
Unimot, unul dintre cei mai mari importatori de gaze lichefiate din țară, a întărit aceste observații, spunând că înlocuirea GPL-ului rusesc este posibilă cu un cost mult mai mare.
„Din cauza costurilor crescute și a constrângerilor logistice, prețul GPL pentru clienții finali este mai mare, ceea ce în viitor poate însemna o diferență în scădere între prețul GPL și benzină la benzinării”, a menţionat biroul de presă al companiei, potrivit RT.
Potrivit Unimot, diferența de preț între livrările provenite din est față de cele din Occident este atât de mare încât majoritatea clienților săi nu sunt interesați de GPL-ul provenit din vest.
Fluxul de știri
0