Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Occidentul „nu este dornic să afle” cine a bombardat Nord Stream

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Oficialii occidentali mai degrabă nu vor să ştie cine a bombardat conductele Nord Stream, ca nu cumva să descopere că aliații lor au fost responsabili de atac, a relatat luni Washington Post.
BUCUREŞTI, 4 apr – Sputnik.Raportul Washington Post a menţionat că agenţi polonezi și ucraineni sunt făptuitorii probabili, dar a lăsat deoparte un suspect cheie.
„Nu vorbiți despre Nord Stream” - este acum o regulă nescrisă la adunările factorilor de decizie europeni și din NATO, a declarat https://archive.is/9rZwLpentru ziar un diplomat european al cărui nume nu a fost menţionat. „Liderii consideră că nu au nimic de câştigat din a săpa prea adânc și a descoperi un răspuns inconfortabil”, a adăugat ziarul, afirmând că oficialii „ar prefera să nu se confrunte cu posibilitatea ca Ucraina sau aliații lor să fie implicați”.
„Este ca un cadavru la o adunare de familie”, a adăugat diplomatul, explicând că, în timp ce toată lumea poate vedea corpul metaforic, ei pretind că nu se află acolo. „Este mai bine să nu ştim”, a menţionat sursa, potrivit RT.
Conductele de gaze Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost distruse într-o serie de explozii aproape simultane în largul insulei daneze Bornholm, în septembrie anul trecut. Exploziile au distrus o conductă cheie care transporta gaze naturale rusești în Europa, deși fluxul de-a lungul Nord Stream 1 fusese închis la începutul acelei luni, iar guvernul german oprise activarea conductei nou-construite Nord Stream 2, imediat după ce Rusia și-a lansat operațiunea militară în Ucraina anul trecut.
Au fost iniţiate mai multe investigații europene cu privire la explozii și au apărut o serie de teorii cu privire la cine a efectuat atacul. Washington Post a promovat teoriile potrivit cărora o companie poloneză ar fi angajat un iaht pentru a transporta explozibilii în numele Kievului; şi că un alt „grup pro-Ucraina” este de vină; potrivit acestei teorii, „sabotorii din alte țări” ar fi comis atacul fără ca guvernul ucrainean să ştie.
Totuşi, ziarul nu a susţinut şi varianta că guvernul SUA ar fi aruncat în aer conductele. Citând surse de informații din SUA, reporterul american Seymour Hersh a dezvăluit, într-un raport, în februarie, că administrația Biden a ordonat CIA să bombardeze conductele cu ajutorul Marinei Norvegiei. Hersh a menţionat ulterior că povestea despre yachtul închiriat a fost plantată, de către CIA și agenţia germană de informaţii BND, în mass-media din SUA și Germania.
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat luna trecută că „este de acord pe deplin” cu concluziile lui Hersh. Înainte de publicarea raportului lui Hersh, Putin a spus că de vină pentru explozii sunt „anglo-saxonii”, o expresie rusească pentru alianța transatlantică SUA-UK. Președintele rus a susținut că SUA în special au avut foloase în urma atacului datorită poziției sale ca furnizor de GNL în Europa.
Fluxul de știri
0