Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Întrunire a miniștrilor de externe din NATO la Bruxelles

© AFP 2024 / KENZO TRIBOUILLARDFlag NATO
Flag NATO  - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Abonare
Bogdan Aurescu participă marți și miercuri la o reuniune a șefilor diplomațiilor din statele membre NATO, care se va desfășura la sediul de la Bruxelles al alianței subordonate intereselor SUA. Subiectul discuției: susținerea Ucrainei.
BUCUREȘTI, 4 apr -Sputnik. Ministerul român de Externe a informat că Aurescu va pleda pentru continuarea sprijinului regimului de la Kiev. De asemenea, arată un comunicat MAE, ministrul Aurescu va solicita, în pregătirea Summitului de la Vilnius, implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid şi va face apel la consolidarea prezenţei NATO la Marea Neagră. Adică mai multe trupe străine în România.
Înainte de începerea lucrărilor, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO. Reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluţiile recente din Ucraina.
Lucrările vor continua miercuri, cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, şefii diplomaţiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a "Uşilor Deschise", angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităţilor.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va face apel la sprijinirea, în continuare, a Republicii Moldova și, în mod particular al regimului politic pro-occidental de la Chișinău. Va solicita aliaţilor continuarea sprijinului pentru Ucraina şi Republica Moldova, prin pachetele de asistenţă NATO pentru consolidarea capacităţilor de apărare (Defense Building Capacity - DCB).
Fluxul de știri
0