Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fermierii polonezi ar putea strica vizita lui Zelenski la Varșovia

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Abonare
Fermierii polonezi, nemulțumiți de afluxul de cereale din Ucraina, ar putea strica vizita președintelui Volodymyr Zelensky la Varșovia, dar și fermierii români se pregătesc de proteste
Bruxelles, 4 apr – Sputnik. Fermierii polonezi, nemulțumiți de afluxul de cereale din Ucraina, ar putea strica vizita președintelui Volodymyr Zelensky la Varșovia, a declarat Marcin Sobciuk, șeful Organizației Fermierilor din Zamoysk.
„Ne-am gândit că ministrul (al Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia, Henryk Kowalczyk-n.red) ne ia în serios. S-a dovedit cu totul altfel. La graniță se aduc si mai multe cereale”, a spus el.
Șeful asociației nu a exclus ca în ziua vizitei liderului ucrainean fermierii să organizeze acțiuni de protest în capitală.
„Varșovia ar trebui să se gândească. Dacă ministrul vrea să-i stricăm atmosfera în capitală, cum ar fi vizita lui Zelensky, atunci suntem capabili să organizăm asta”, a spus Sobciuk.

Şi fermierii români protestează

Fermierii români au lansat la rândul lor un apel la un protest național care se va desfășura pe data de 7 aprilie 2023.
"Noi, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, care reunște organizațiile LAPAR, Federația Națională PRO AGRO, UNCSV și Forumul APPR, anunțăm ample acțiuni de protest în ziua de 7 aprilie 2023, între orele 10 – 15, în mai multe localități din România, inclusiv București, a căror listă urmează să fie comunicată ulterior. Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina”, au transmis fermierii români.
Alianța fermierilor români arată că a făcut numeroase demersuri prin care a atras atenția, de la începutul războiului, asupra unor serioase distorsiuni ale pieței interne a cerealelor și oleaginoaselor:
• erodarea semnificativă a competitivității producătorilor agricoli autohtoni ca urmare a liberalizării comerțului cu mărfuri agricole cu Ucraina;
• prăbușirea prețurilor interne (care nu mai acoperă nici costurile de producție) și inducerea unor volatilități foarte mari ale acestora, pe fondul volumelor suplimentare de marfă din Ucraina (situație devenită acută mai ales în zonele de graniță);
• presiunea enormă pe o logistică de transport deja deficitară în România, ceea ce a dus la creșterea de 4 - 5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje), la escaladarea tarifelor de asigurare;
• presiunea pe logistica de stocare, în prezent depozitele din ferme fiind încă pline cu produse agricole autohtone nevalorificate, la doar două luni înainte de noua recoltă, din cauza blocării pieței locale prin importul masiv de cereale și oleaginoase din Ucraina;
• alocarea infimă, arbitrară și discriminatorie a unor fonduri din rezerva de criză a Uniunii Europene, de mai puțin de 18 procente din suma totală antrenată – când, în fapt, țara noastră a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru cca 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina.
În aceste condiții, organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare au convenit să demareze acțiuni de protest cu următoarele solicitări adresate autorităților naționale și europene, pe care să le întreprindă imediat pentru protejarea fermierilor români:
1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei.
2. Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei.
4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicarii masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina.
5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia De la fermă la consumator, a restricțiilor/condiționalitatilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.
Fluxul de știri
0