Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cinci state cer bani pentru agricultura lovită de cerealele ucrainene

© AFP 2024 / SAFIN HAMEDПшеница
Пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Abonare
Scrisoare comună a României, Bulgariei, Ungariei, Slovaciei și Poloniei către Ursula von der Leyen pentru suplimentarea fondurilor agricole
BUCUREȘTI, 4 apr – Sputnik Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a semnat, alături de lideri ai Bulgariei, Ungariei, Slovaciei și Poloniei o scrisoare comună către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită fonduri suplimentare pentru agricultori.
„Avem o responsabilitate față de fermierii români și căutăm constant soluții pentru dezvoltarea continuă a agriculturii românești. Din acest motiv, am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene”, se arată în scrisoare.
În scrisoare se solicită suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu.
De asemenea, cele cinci state mai cer sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, dar și pentru operatorii din piață care au nevoie de vehicule suplimentare.
”Printr-o rețea de transport bine pusă la punct, produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către țările importatoare din alte regiuni ale lumii”, arată semnatarii scrisorii.
Se mai cere și urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni și crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate, iar scrisoare cere Comisiei Europeane să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire.
Problemele întâmpinate de fermierii români, afectați de tranzitul cerealelor ucrainene, au fost prezentate președintelui Comisiei Europene de către președintele Klaus Iohannis, în ultima sa vizită la Bruxelles. Șeful statului a cerut reînceperea dialogului tehnic între Comisie și ministerele Agriculturii din statele afectate, pentru recalcularea cuantumului compensațiilor.
Fluxul de știri
0