Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ucrainenii din Moldova, cu jalba-n proțap la procuratură împotriva lui Dodon

© Sputnik / OsmatescoIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2023
Igor Dodon
Abonare
Asociația Ucrainenilor din Moldova a depus o cerere la Procuratură împotriva lui Igor Dodon.
La o întâlnire cu alegătorii din Găgăuzia, Dodon a spus că trebuie să fim prieteni cu Rusia, iar acest lucru a apărut pe videoclip: "Sunt sigur că trebuie să fim prieteni cu Rusia. Nu împotriva Europei. Fără Rusia noi nu putem supraviețui pentru că avem nevoie de această piață. De aceea vreau să vă rog să nu renunțați."
Înregistrarea se termină cu cuvintele lui Dodon „Oamenii noștri sunt deja aproape”, ceea ce a devenit motivul plângerii ucrainenilor.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea a spus că filmarea a fost întreruptă în acest moment intenționat, iar Dodon a avut în vedere faptul că de locul desfășurării mitingului se apropie deputații socialiști, nu trupele ruse de hotarul Republicii Moldova.
Ucrainenii din Moldova vor ca politicianul să fie tras la răspundere pentru „trădare de Patriei, incitarea la ură etnică și susținerea războiului”.
Serviciul de Securitate ucrainean se implică brutal în viața politică de la Chișinău
Faptul că Asociația Ucrainenilor din Moldova a depus la Procuratură o plângere penală împotriva lui Igor Dodon confirmă justețea afirmațiilor acestuia că serviciile de securitate din Ucraina operează nestingherit în Republica Moldova.
De ce? Pentru că Asociația Ucrainenilor a mers cu jalba în proțap la Procuratură imediat după ce Igor Dodon i-a reproșat Maiei Sandu că le-a dat mînă liberă serviciilor de securitate ucrainene să activeze nestinghe
“SBU ucrainean (Serviciul de Securitate al Ucrainei – n.n.) este mai puternic acum decât SIS-ul nostru (Serviciul de Informații și Securitate – n.n.). aici sunt o mulțime de agenți ucraineni, care pot să înceapă niște lucruri aici pe care noi nici nu putem să ni le imaginăm. Și toate lucrurile acestea au loc cu acceptul tacit la Maiei Sandu. Sunt îngrijorați și partenerii noștri români că ei știu chestia asta. Și de câteva ori i-au spus Maiei Sandu: De ce le permiți ucrainenilor să vină să facă chestia asta aici? Dacă ucrainenii au să înceapă diversiuni, acelea au să fie diversiuni că ei nu au ce pierde”, a spus Dodon în data de 28 martie.
Chestiunea mi se pare extrem de gravă. Serviciul de Securitate al Ucrainei, care este unul de temut (cu rădăcini în fotul KGB sovietic, după care preluat, școlit și antrenat de serviciile speciale occidentale, călit de războiul din Donbas (nu începând cu 2022, ci cu 2014), cu multă experiență obținută în lupta lui deschisă, pe cale armată cu serviciile speciale rusești), iată acest kgb ucrainizat se implică în viața socială și, atenție, politică a Republicii Moldova.
Cei care înțeleg ce pericol comportă această situație doar ei pot să realizeze cât de gravă este situația.
Chestiunea mi se pare extrem de gravă. Serviciul de Securitate al Ucrainei, care este unul de temut (cu rădăcini în fotul KGB sovietic, după care preluat, școlit și antrenat de serviciile speciale occidentale, călit de războiul din Donbas (nu începând cu 2022, ci cu 2014), cu multă experință obținută în lupta lui deschisă, pe cale armată cu serviciile speciale rusești), iată acest kgb ucrainizat se implică în viața socială și, atenție, politică a Republicii Moldova.
Cei care înțeleg ce pericol comportă această situație doar ei pot să realizeze cât de gravă este situația.
Dar situația este și mai gravă dacă înțelegem că astăzi Kievul își dorește mult ca Maia Sandu să-i ceară lui Vladimir Zelenski să intervină militar împotriva regimului separatist din Transnistria.
Adică ca Moldova să deschidă, pe propriul teritoriu, al doilea front cu Rusia. Nu știu care este calculul regimului de la Kiev, poate că acesta crede că în felul acesta va atrage în război nu doar Moldova, ci și România, respectiv UE, NATO ca să evide cumva capitularea rușinoasă în fața rușilor.
Așa sau altfel, situația poate deveni extrem complicată și gravă. Nu în zadar până și Bucureștii i-a reproșat, nu public, doar la ureche, Maiei Sandu că le-a permis kgb-iștilor ucraineni să opereze nestingherit în Moldova.
Alexandr Nesterovschi - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2023
Politică
Nesterovschi și Lozovan vor crea un nou partid
Fluxul de știri
0