Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Discuții cu Burić despre „statul de drept” pe fundalul unor derapaje fără precedent

© Sputnik / Rodion ProcaMarija Pejčinović Burić
Marija Pejčinović Burić - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2023
Marija Pejčinović Burić
Abonare
Recean a vorbit cu oaspetele de la Bruxelles despre „avansarea reformelor asumate de autorități și provocările existente în unele sectoare, inclusiv cel al justiției”.
CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Serviciul de presă al Guvernului condus de Dorin Recean publică cu emfază un comunicat despre o ditamai discuție despre, atenție, „consolidarea statului de drept” ca una dintre prioritățile în dialogul premierului cu Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei, care a vizita recent Chișinăul.
Recean a vorbit cu oaspetele de la Bruxelles despre „avansarea reformelor asumate de autorități și provocările existente în unele sectoare, inclusiv cel al justiției”.

În cadrul discuției, precum ne informează sursa oficială, „secretara generală a Consiliului Europei s-a referit la importanța fortificării statului de drept”. E de remarcat faptul că demnitarii europeni, de când a fost adus la putere în Moldova PAS-ul și Maia Sandu, nu mai observă nimic ce ar putea fi criticat la această guvernare, a cărei isprăvi îi lasă stupefiați și îi consternează adesea pe experții onești.

Doamna Burić are doar motive de extaz: „Mă bucur că sunteți orientați spre reformarea justiției, deoligarhizare și lupta împotriva corupției, spre fortificarea statului de drept și a democrației. Experții noștri, standardele noastre vă stau la dispoziție în contextul planului nostru de acțiuni comun, pentru a ghida aceste eforturi și pentru a consolida cadrul normativ al Republicii Moldova”, a spus aceasta.
Dar cel mai interesant e să trecem în revistă realizările democratice cu care se laudă premierul Recean. Acestea sunt, precum o spune chiar el, și probabil chiar crede în ceea ce afirmă: „autoritățile promovează consecvent respectarea drepturilor omului, a valorilor democratice și a libertății mass-media pentru a construi o societate echitabilă și o economie competitivă și rezistentă, care să ofere oamenilor siguranță”.
Libertatea mass-media chiar e un etalon al actualei guvernări, în condițiile în care opiniile diferite de puntul de vedere oficial sunt tot mai mult reprimate, iar PAS elaborează noi și noi mecanisme în acest scop, împunernicește SIS-ul să se ocupe de „libertatea de exprimare” etc.
La final Recean a spus că „suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Consiliul Europei de-a lungul timpului”.
Probabil cea mai mare mulțumire a lui Recean e legată de faptul că acest Consiliu al Europei este absolut orb la toate abuzurile și derapajele comise de guvernarea PAS.
Veronica Mihailov-Moraru - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2023
Politică
Comisia pentru Situații Excepționale le-a interzis judecătorilor CSJ să demisioneze
Fluxul de știri
0