Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia pentru Situații Excepționale le-a interzis judecătorilor CSJ să demisioneze

© Sputnik / Rodion ProcaVeronica Mihailov-Moraru
Veronica Mihailov-Moraru - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2023
Veronica Mihailov-Moraru
Abonare
„Membrii Comisiei au constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile”.
CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Prim-ministrul Dorin Recean a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a examina, la propunerea Ministerului Justiției, măsurile necesare pentru a evita blocajele în sistemul de justiție. Invenția guvernării PAS este de-a dreptul uluitoare: au fost „suspendate” cererile de demisie ale judecătorilor de la CSJ.
„Membrii Comisiei au constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției”, se spune într-un comunicat de la guvern.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, considerată anterior de către juriști o persoană cu o pregătire foarte bună, care stă bine cu logica juridică, a declarat că „în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității Curții Supreme de Justiție și o posibilă stopare a examinării dosarelor, se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare”.

„În cazul în care o bună parte a funcțiilor vacante existente la Curtea Supremă de Justiție vor fi completate mai devreme, decizia în cauză poate fi revăzută în orice moment. Decizia este luată pentru a asigura interesul public, pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestațiilor depuse împotriva comisiei de pre-vetting. Mai mult, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă sistemul instanțelor judecătorești în procesul de apărare a drepturilor omului și accesul la justiție, este esențial să păstrăm funcționalitatea neîntreruptă a acestuia pe perioada stării de urgență”, a mai spus Mihailov-Moraru.
Polița de asigurare - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2023
Societate
De azi moldovenii vor plăti 12600 de lei pentru polița medicală
Fluxul de știri
0