Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un bloc asiatic major vrea să elimine dolarul și euro

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта  - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2023
Abonare
Uniunea economică ASEAN dorește să îşi protejeze tranzacțiile de „posibile repercusiuni geopolitice”.
CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Asociația Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) urmează să discute despre înlăturarea dolarului american, a euro, yenului și lirei sterline din tranzacții și trecerea la tranzacţii în monedele locale, potrivit revistei de presă Tempo.
În Indonezia a început marţi o întrunire oficială a miniștrilor de Finanțe din ASEAN și a guvernatorilor băncilor centrale. Fiind un grup regional care își propune să promoveze cooperarea economică și de securitate între membrii săi, ASEAN include Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.
Vor fi discutate eforturile în sensul reducerii dependenței de monedele majore prin programul de Tranzacții în Moneda Locală (LCT). Acesta constituie o extensie a programului anterior de Tranzacţii în monedele locală (LCS), care a început deja să fie implementat între membrii ASEAN.
Sursa menţionată a precizat că va fi extins un sistem digital de plăți transfrontaliere, care va permite statelor membre din ASEAN să utilizeze monedele locale în comerț. În noiembrie 2022 a fost încheiat un acord privind o astfel de cooperare între Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine și Thailanda.
Președintele Indoneziei Joko Widodo a îndemnat autoritățile regionale să renunțe la sistemele de plată Visa și Mastercard și să înceapă să utilizeze carduri de credit emise de băncile locale. Separarea de sistemele de plată occidentale este necesară pentru a proteja tranzacțiile de „posibile repercusiuni geopolitice”, a menţionat Widodo.
Membrul consiliului de administrație al Asociației Indoneziene cu privire la Cardurile de Credit (AKKI), Dodit Proboyakti, a declarat pentru RIA Novosti că Indonezia va urma modelul Rusiei și a sistemului său de plată Mir în promovarea propriei rețele financiare interne.
Ministerul de Externe al Chinei în Beijing  - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2023
Internațional
China: SUA să înceteze amestecul în treburile ale altor țări sub pretextul democrației
Fluxul de știri
0