Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Recean vrea mai multă cenzură?

© Sputnik / OsmatescoDorin Recean
Dorin Recean - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2023
Dorin Recean
Abonare
Șapte prim-miniștri au aderat la o scrisoare a lui Recean adresată marilor companii în domeniul IT.
CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Premierul Dorin Recean a afirmat că „șapte țări europene s-au alăturat Republicii Moldova într-un apel internațional către marile companii în domeniul IT, pentru protejarea democrației și combaterea dezinformării”.
„Opt țări europene au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă marile companii în domeniul IT să acționeze împotriva manipulării și interferențelor informaționale străine, inclusiv a campaniilor de dezinformare care subminează pacea și stabilitatea în Europa”, scrie serviciul de presă al guvernului condus de Recean și precizează că pe locul unu dintre „aceste opt țări” figurează „șeful Executivului de la Chișinău”, urmat de „prim-miniștrii Estoniei, Poloniei, Letoniei, Cehiei, Lituaniei, Republicii Slovace, Ucrainei”.
Așadar, opt persoane, care ocupă temporar funcții de conducători de guverne, este egal cu opt țări, în accepțiunea guvernării de la Chișinău. Sursa oficială nu precizează cum anume țările cu pricina, care sunt populate de milioane de oameni, au aderat la inițiativa lui Recean. Cere a fost procedura?
Ce mai aflăm din comunicatul de la Guvern? „Apelul țării noastre (de fapt e apelul lui Recean) este făcut în contextul participării Republicii Moldova la cel de-al doilea Summit pentru Democrație, găzduit de președintele SUA Joe Biden și la care va participa, astăzi, cu un discurs național, președinta Maia Sandu”.
„Scrisoarea adresată companiilor internaționale solicită acestora să fie mai vigilente și să reziste să fie folosite ca mijloc de promovare a obiectivelor maligne. Semnatarii subliniază importanța cooperării și a angajării cu o gamă largă de părți interesate – guverne, societate civilă, experți și mediul academic – pentru a asigura un răspuns eficient al întregii societăți la dezinformare. Documentul subliniază că guvernele semnatare au constatat că dezinformarea este desfășurată pentru a destabiliza țările, a slăbi democrațiile și, în cazul statelor aspirante pentru aderare la UE, să deraieze procesele de transformare și modernizare”, mai citim din comunicatul guvernului de la Chișinău.
Recean propune și „mai multe acțiuni concrete”: „utilizarea algoritmilor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, politici de moderare mai clare și reguli mai stricte pentru conținuturile plătite de către utilizatori verificați”.
Sursa oficială precizează că „apelul face parte din efortul mai amplu de promovare a valorilor democratice și de combatere a dezinformării”. Cum anume are loc promovarea valorilor democratice în condițiile unei cenzuri și a unei aserviri tot mai fățișe a presei de către cercurile guvernante? Deocamdată nu am găsit răspunsuri oficiale în declarațiile niciunui demnitar.
Dorin Recean - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2023
Editoriale
Paranoia premierului Recean: „trădători de Patrie pe orice stradă și în orice subsol”
Fluxul de știri
0