Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătății anunță facilități suplimentare pentru persoanele asigurate

© Photo : Ministerul Sănătății al Republicii Moldova / Serviciul de informare și comunicare cu mass-mediaServcii medicale
Servcii medicale - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2023
Abonare
Ministerul Sănătății le promite persoanele asigurate acces sporit la consultațiile medicilor specialiști de profil și la servicii medicale.
CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Cetățenii asigurați vor putea beneficia de consultațiile medicilor specialiști de profil fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, dar și de mai multe servicii medicale gratuite, majoritatea de înaltă performanță, anunță serviciul de presă al Ministerului Sănătății.
Sursa precizează că extinderea volumului de investigații și alte modificări la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.
După decizia luată de guvern ar urma ca persoanele asigurate să aibă acces la consultațiile medicilor specialiști de profil, din spitalele raionale și municipale, și inclusiv vor putea fi internați, fără trimitere de la medicul de familie. De asemenea, ar urma să fie exclusă necesitatea programărilor suplimentare, îndreptărilor neargumentate pentru investigații de laborator și instrumentale, acestea fiind realizate de medicul care trimite pacientul pentru spitalizare.
Totodată, pacienții cu tumori benigne vor beneficia gratuit, la fel ca și cei cu maladii maligne, de intervenții de reabilitare funcțională, estetică și psihologică. Persoanele vor fi asigurate cu proteze și implanturi, dar și consumabilele necesare pentru substituirea defectelor de țesut.
Sursa oficială mai scrie că programul a fost completat cu o serie de servicii medicale noi, în scopul depistării precoce a unor boli, stabilirii conduitei de tratament și reabilitare, cele mai multe fiind de înaltă performanță.
Persoanele asigurate vor avea acces și la investigații noi pentru determinarea parametrilor imunologici şi examinări imunohematologice, investigații ecografice, ecoencefalografie, etc.
În total, în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost incluse 46 de servicii medicale noi, care sunt gratuite pentru persoanele asigurate.
Alexei Buzu - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2023
Editoriale
Ipocrizia ministrului moldovean al Protecției Sociale
Fluxul de știri
0