Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Particularitățile desfășurării armelor nucleare rusești în Belarus

© Photo : Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaProducere de armament în Rusia
Producere de armament în Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2023
Producere de armament în Rusia
Abonare
Desfășurarea armelor nucleare rusești pe teritoriul Republicii Belarus este un răspuns adecvat și temperat al Statului Unional la politica agresivă a Occidentului.
Umflarea nesăbuită geografică și funcțională în Europa de Est a blocului militar NATO subordonat Washingtonului se transformă în mod natural într-o amenințare de distrugere fizică a Alianței și a Statelor Unite. Dacă Washingtonul va continua să nege realitatea unei lumi multipolare, algoritmii de securitate egală și indivizibilă, armele nucleare ale Rusiei vor începe, cu mare probabilitate și legitimitate, să „proiecteze dreptate” în alte puncte sensibile de pe Planetă pentru America.
La inițiativa părții belaruse, Minskul și Moscova au convenit să amplaseze arme nucleare rusești pe teritoriul Republicii Belarus. Președintele rus Vladimir Putin a precizat pe 25 martie: „Din 3 aprilie începem pregătirea echipajelor. Iar pe 1 iulie vom finaliza construcția unei instalații speciale de depozitare pentru arme nucleare tactice”.
În ce privește transportatori de arme, Putin a remarcat că Rusia a transmis deja Belarusului sisteme de rachete „Iskander” și a ajutat la reechiparea aeronavelor. Recentul anunț al Regatului Unit privind furnizarea de muniție cu uraniu sărăcit Ucrainei a accelerat implementarea proiectului ruso-belarus.
Desigur, acest act de întărire a securității Statului Unional nu încalcă obligațiile internaționale ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus. Astăzi, Moscova și Minskul fac același lucru pe care Washingtonul și aliații săi europeni îl fac de zeci de ani. Pentagonul depozitează sute de bombe termonucleare B61 la baze aeriene din Germania, Italia, Belgia, Olanda și Turcia pentru un posibil atac asupra Rusiei, cu participarea forțelor aeriene multinaționale NATO.
În cazul unui conflict militar local cu una dintre țările învecinate ostile, Belarus primește un instrument foarte eficient de autoapărare - arme nucleare tactice, pe care piloții și militarii belaruși ce manevrează sistemele de rachete le pot folosi rapid asupra inamicului, imediat după coordonarea țintelor cu colegii lor ruși.
Raza de acțiune a rachetelor hipersonice „Iskander”, evazive pentru sistemele de apărare antiaeriană ale NATO - până la 500 km - permite specialiștilor din Belarus să țină sub țintă întregul teritoriu al Poloniei, Slovaciei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei, ca să nu mai vorbim de Ucraina. De acum înainte, blitzkrieg-ul este exclus, iar vecinii neprietenoși vor fi mai atenți în a defila cu arme în apropierea granițelor Republicii Belarus.
Statele Unite au încercat anterior să convingă lumea că politica lor agresivă în Ucraina nu crește probabilitatea unui război nuclear. Minskul și Moscova au distrus această mitologie. Occidentul reacționează dureros la fortificarea nucleară a Statului Unional, realizând că situația „devine din ce în ce mai periculoasă”. SUA au spus că vor „monitoriza consecințele”. NATO a numit declarația lui Putin „iresponsabilă”, Uniunea Europeană a amenințat cu noi sancțiuni. Fostul președinte al SUA Donald Trump și-a îndemnat pur și simplu compatrioții săi „să se roage”. Într-adevăr, înfricoșător. Ce se întâmplă dacă Rusia extinde „practica americană” și multe țări de pe planetă își vor putea întări securitatea națională cu un scut nuclear tactic al Federației Ruse - acest lucru nu promite nimic bun pentru americani.

Scopuri și mijloace

Perspectiva „cooperării nucleare” între Belarus și Rusia a fost schițată în iunie 2022 de Vladimir Putin, când a anunțat transferul de rachete „Iskander-M” în Belarus și a discutat despre posibilitatea modernizării aeronavelor Su-25 ale Forțelor Aeriene Belaruse capabile să transporte focoase nucleare. Președintele rus a precizat că Belarus le va primi în următoarele câteva luni - cu rachete balistice și de croazieră care pot fi folosite „atât în ​​versiunea convențională, cât și în cea nucleară”.
La acea vreme, mulți din Europa credeau că „poziția decisivă a Statelor Unite și a NATO” va împiedica apariția armelor nucleare pe teritoriul Belarusului. Intenția hipertrofiată a Washingtonului și Bruxelles-ului nu a influențat decizia Minskului și Moscovei. Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a spus în august 2022: „Totul este gata!”. Bombardierele din prima linie din Belarus Su-24M au fost primele care au fost dotate cu arme nucleare și sunt pregătite pentru provocări din Occident. Au fost identificate ținte pentru o lovitură de răspuns.
Capacitatea avioanelor Su-24M de a zbura zi și noapte la o altitudine extrem de scăzută cu mișcări ce repetă relieful face ca bombardierul să fie practic invizibil pentru sistemele de apărare antiaeriană inamice și garantează livrarea de arme nucleare tactice către țintă. Su-24M este capabil să ridice până la 8 tone de sarcină utilă, transportând până la patru bombe ghidate cu capacitate de planare de calibrul 1500 kg (UPAB-1500). Viteza la suprafața pământului este de 1400 km/h, la altitudine - 2320 km/h. Raza de luptă până la 1300 km.
Publicația americană Military Watch a numărat 30 de avioane Su-24M în cadrul Forțele Aeriene din Belarus, pe lângă o sută de aeronave de același tip pe care Rusia le-ar putea transfera. Forțele aeriene din Belarus au capacitatea de a integra arme nucleare cu noile avioane de luptă grele Su-30SM.
Minskul, pe lângă armele rusești „Iskander”, dezvoltă, cu sprijinul Moscovei, o modificare belarusă a sistemului operațional-tactic de rachete. Rachetele hipersonice de înaltă precizie ale sistemului „Iskander” zboară cu viteză peste Mach 8 și distrug garantat ținte în teatrul ucrainean de acțiuni militare. Desigur, Belarus are la fel de multe drepturi de a desfășura și de a folosi arme termonucleare tactice ca și țările non-nucleare Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia. Nu Minskul și Moscova sunt cele care conduc Europa pe treptele escaladării către un conflict militar global dar, totuși, garantează un răspuns sever agresorului.
Pe 26 martie, regimul marionetă de la Kiev a cerut o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU pentru a contracara „șantajul nuclear” al Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reamintit dreptul Moscovei de a face demersurile necesare pentru a asigura securitatea Rusiei și a aliaților săi: „Spre deosebire de NATO, care este un conglomerat de țări subordonate Statelor Unite, în cazul nostru noi vorbim despre Statul Unional, care are oficial o doctrină militară comună. Așadar, vorbim de măsuri de securitate luate de Statul Unional pe propriul său teritoriu național.
Ministerul de Externe din Belarus a remarcat că cooperarea militară cu Rusia este legală. Republica Belarus este forțată să răspundă la consolidarea capacităților NATO în țările vecine. Pregătirea piloților belaruși capabili să piloteze aeronave cu muniție specifică, desfășurarea focoaselor nucleare pe teritoriul Belarusului nu contravine dreptului internațional.
În același timp, ziarul il Fatto Quotidiano a publicat o replică a cunoscutului politician italian, fosta deputată Barbara Spinelli, neagreată de Kiev și Washington:
„Ucraina plătește cu zeci de mii de morți pentru greșelile, promisiunile încălcate, aroganța, lipsa de intuiție arătate de Occident față de Rusia în deceniile post-Război Rece sub conducerea a șase administrații americane. Un conducător lipsit de perspicacitate care, în ultimii 34 de ani, a creat haos peste tot, numindu-l „o ordine bazată pe reguli”, de subliniat, bazată pe regulile americane”.
Belarus și Rusia schimbă regulile în favoarea unei lumi multipolare, de securitate egală și indivizibilă pentru marea majoritate - 89 la sută din umanitate, care nu aparține țărilor NATO. Obscurantismul Occidentului nu va afecta desfășurarea armelor nucleare rusești pe pământul belarus.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat poziției redacției Sputnik.
Обучение мобилизованных на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2023
Editoriale
Operațiunea specială: Artiomovsk și Avdeevka - principalele puncte de demilitarizare a FAU
Fluxul de știri
0