Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Minsk dorește să-și consolideze prezența diplomatică în Africa

© Sputnik / Iliya Pitalev / Accesați arhiva multimediaУчастники экономического форума "Россия - Африка" в Сочи
Участники экономического форума Россия - Африка в Сочи - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
„Construim cooperarea cu țări ale căror uși sunt deschise pentru noi”, a declarat ministrul pentru Afaceri Externe al Belarusului, după negocierile cu omologul său din Zimbabwe.
BUCUREŞTI, 28 mart – Sputnik. Belarusul intenționează să-și extindă prezența diplomatică în Africa. Anunțul a fost făcut pe 27 martie de către ministrul Afacerilor Externe din Belarus, Sergei Aleïnik, după negocierile cu omologul său din Zimbabwe, Frederick Shava.
Aleïnik a amintit că Minsk și-a redus anterior prezența diplomatică în țările din Europa de Vest și America de Nord și a consolidat-o în statele Orientului Mijlociu, America Latină și Oceania.
„Ne construim cooperarea cu țări ale căror uși sunt deschise pentru noi și pe care le putem deschide și mai pe larg datorită eforturilor comune”, a declarat șeful diplomației belaruse, citat de Sputnik France.
Ministrul a menționat că a fost elaborat și aprobat un plan de acțiune pentru dezvoltarea cooperării între Belarus și Zimbabwe. Acesta include 65 de proiecte în diferite domenii, printre care comerț, cooperare economică, cooperare industrială, agricultură, medicină, industrie ușoară și minerit.
Potrivit lui Aleïnik, cele două țări au convenit ca Harare să sprijine Minskul în timpul votului asupra includerii Belarusului ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate, vot care va avea loc în iunie. În schimb, Minskul intenționează să sprijine candidatura Harare pentru includerea Zimbabwe printre membrii nepermanenti ai Consiliului de Securitate în 2027-2028.
Ministrul pentru Afaceri Externe din Zimbabwe a declarat că, în timpul vizitei sale la Belarus, a planificat să se întâlnească cu președintele Alexandre Loukachenko și cu premierul Roman Golovtchenko, precum și să viziteze „companii industriale importante”.
Fluxul de știri
0