Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Criza bancară ar putea declanșa un colaps financiar global

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Amenințările cu care se confruntă unele bănci din SUA și Europa au „potențialul” de a declanșa o criză financiară globală, a avertizat CEO-ul Grupului bancar din Australia şi Noua Zeelandă (ANZ).
CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Amenințările cu care se confruntă unele bănci din SUA și Europa au „potențialul” de a declanșa o criză financiară globală, a avertizat luni CEO-ul Grupului bancar din Australia şi Noua Zeelandă (ANZ), Shayne Elliott.
Guvernele din întreaga lume sunt foarte îngrijorate de colaps, care a afectat deja încrederea investitorilor în anumite segmente ale industriei bancare.
Elliott a spus că este prematur să stabilim dacă situația actuală ar putea duce la „un alt CFG [criză financiară globală]”, precum cea care a aruncat economia mondială în recesiune în 2008, dar provocările cu care se confruntă sectoarele bancare din SUA și europene ar putea avea un impact negativ la nivel mondial.
„Nu ar trebui să fim surprinși că se întâmplă astfel de lucruri, este o criză pentru unii, evident, dar este o criză financiară? Cine știe. Are potențialul de a fi? Da, are potențialul acesta”, a spus Elliott, potrivit RT.
Economiștii au evaluat sectorul bancar din Australia ca fiind rezistent la volatilitatea globală, întrucât băncile din ţară sunt bine capitalizate și au o lichiditate solidă. În același timp, autoritatea de reglementare a țării a consolidat controlul și monitorizarea creditorilor domestici, în urma prăbușirii mai multor instituții americane și a preluării de urgență a Credit Swiss.
Între timp, CEO-ul ANZ a avertizat instituțiile financiare occidentale cu privire la speranţa iluzorie a unei recuperări rapide, spunând că „în mod clar [criza] nu s-a terminat”.
„Nu cred că putem spune: "Ei bine, s-a terminat, Silicon Valley Bank și Credit Suisse [s-au prăbuşit] și viața se va întoarce la normal". Aceste lucruri tind să se rostogolească pe o perioadă lungă de timp”, a concluzionat expertul.
Bărci aruncate de mare pe o plaja în Fort Myers Beach, Florida la o săptămână după ce a trecut uraganului Ian. - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2023
Internațional
Calamitățile naturale au provocat pierderi de sute de miliarde în anul precedent
Fluxul de știri
0