Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Mega-acordul energetic între Rusia şi China, „în faza finală”

© Sputnik / Rodion StepanchukEnergie, linii de curent
Energie, linii de curent - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2023
Abonare
Discuțiile dintre Moscova și Beijing cu privire la construirea conductei de gaze naturale Power of Siberia 2, care va dubla capacitatea de tranzit existentă, sunt în „etapele finale”.
CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Discuțiile dintre Moscova și Beijing cu privire la construirea conductei de gaze naturale Power of Siberia 2, care va dubla capacitatea de tranzit existentă, sunt în „etapele finale”, a informat joi agenția de presă TASS, citând un înalt oficial rus.
Potrivit viceprim-ministrului Aleksandr Novak, China și Rusia se așteaptă ca acordul să fie încheiat până la sfârșitul acestui an.
„Gazprom și CNPC din China își finalizează obligațiile contractuale. Sunt deja în derulare un studiu de fezabilitate și proiectul pentru traseul conductei prin Mongolia. Sperăm, suntem siguri, că companiile noastre vor ajunge la un acord și vor semna contractul până la sfârșitul anului”, a declarat Novak, potrivit RT.
Conducta Power of Siberia 2 ar urma să furnizeze 50 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc Chinei anual începând cu 2030. Împreună cu livrările prin conducta existentă Power of Siberia, care a devenit operațională în 2019, noua conductă ar putea ridica livrările de gaze către China la 100 de miliarde de metri cubi pe an.
Proiectul energetic Power of Siberia 2 a fost printre problemele discutate în timpul vizitei oficiale a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova săptămâna aceasta.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul întâlnirii sale marți cu liderul chinez, că au fost conveniți aproape toți parametrii acordului privind noul gazoduct.
După cum a subliniat preşedintele, cooperarea energetică dintre cele două țări este în creștere, Rusia devenind un furnizor strategic de petrol, gaze, cărbune și electricitate pentru China.
Флаги КНР и РФ рукопожатие - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2023
Rusia
Rusia și China semnează un acord nuclear pe termen lung
Fluxul de știri
0