Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia și China semnează un acord nuclear pe termen lung

© Sputnik / Vladimir TrefilovФлаги КНР и РФ рукопожатие
Флаги КНР и РФ рукопожатие - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2023
Abonare
Acordul semnat de Rusia şi China are legătură cu o serie de domenii strategice, inclusiv dezvoltarea de noi reactoare atomice.
BUCUREŞTI, 23 mart – Sputnik. Rusia și China își aprofundează parteneriatul în domeniul energiei nucleare și vor întocmi un plan pentru cooperarea în dezvoltarea așa-numitelor reactoare rapide cu neutroni pentru următoarele decenii, a anunțat miercuri gigantul rusesc de stat în domeniul energiei nucleare Rosatom, relatează RT.
Potrivit companiei, programul cuprinzător pregăteşte terenul nu numai pentru cooperarea bilaterală, dar va influența semnificativ sectorul energetic nuclear la nivel global.
Documentul semnat între Rosatom și Corporaţia Nucleară Naţională din China acoperă „zone-cheie” și este axat pe extinderea cooperării curente, precum și pe lansarea de noi proiecte „legate de reactoarele rapide cu neutroni, producția de combustibil cu uraniu-plutoniu și gestionarea combustibilului nuclear uzat”.
Acordul nuclear pe termen lung se află printre o serie de acorduri prezentate în timpul vizitei de trei zile a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova.
China operează deja cinci reactoare nucleare rusești și în prezent are încă patru în construcție, ceea ce face ca Rusia să fie cel mai mare furnizor nuclear pentru țară.
Anul trecut, Rosatom a lansat construcția reactorului Xudabu-4 și a reactorului Tianwan-8 din provincia Jiangsu din estul Chinei. Reactoarele vor fi alimentate prin tehnologia reactorului cu apă sub presiune de a treia generație furnizată de Rosatom, iar operațiunile vor începe între 2026 și 2028, potrivit acordului. Costul construcției pe fiecare șantier este estimat la 1,7 miliarde de dolari.
Fluxul de știri
0