Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

MAE rus a numit zvonuri informațiile despre „planul” de apropiere dintre Rusia și Moldova

© Sputnik / Mihai CarausDrapelele Moldovei și Rusiei
Drapelele Moldovei și Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
MAE rus despre „planul” de apropiere de Moldova: astfel de zvonuri au drept scop agravarea situației.
CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse Maria Zaharova a declarat, comentând pentru RIA Novosti materialele din presa germană despre un anumit „plan” de apropiere între Moscova și Chișinău, că lansarea unor astfel de zvonuri are drept scop acutizarea artificială a situației și distrugerea legăturilor dintre ţările noastre.
Anterior, ziarul german Süddeutsche Zeitung a declarat că la dispoziția sa și a altor medii de informare au ajuns documente conform cărora Moscova ar fi elaborat un plan care prevedea apropierea Moldovei de Federația Rusă, în particular, obiectivele până în 2022 ar fi prevăzut între altele„neutralizarea” măsurilor Moldovei „îndreptate spre încetarea prezenței militare rusești în Transnistria”, contracararea încercărilor de limitare a activităților presei rusești și prorusești în Moldova”. În afară de aceasta, obiectivele până în 2025 ar prevedea, chipurile, „contracararea cooperarea Moldovei cu NATO”.
Zaharova a menționat că „în ultima perioadă în jurul Moldovei circulă o mulțime de insinuări – atât în ​​spațiul public moldovenesc, cât și european”. "Recent, a fost aruncată o temă speculativă despre un anume plan rusesc de "destabilizare" a situației în Republica Moldova, care a fost transmis Chișinăului de către Zelenschi. Am dezavuat deja acest fals", a explicat ea, adăugând că " întrebați astăzi despre materialele din presa germană, unde cu un subtext similară se vorbește despre un anume plan de „apropiere” între Rusia și Moldova. „Este evident că lansarea acestui gen de zvonuri are drept scop agravarea artificială a situației și distrugerea legăturilor dintre țările și popoarele noastre”, a menționat Zaharova.
„În primul rând, este vorba de cadru legal solid, comisiile interguvernamentale și interparlamentare, participarea comună la asociații integraționiste, relațiile comerciale economice, culturale și umanitare extinse. Dar cel mai important este prezența unui factor atât de fundamental precum tendința popoarelor țărilor noastre spre relații prietenoase și reciproc avantajoase între Moldova și Rusia. Suntem convinși că este anume în interesul lor trebuie să lucrăm împreună", a spus Zaharova.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat anterior că, prin exacerbarea retoricii despre aceea că Federația Rusă planifică o lovitură de stat în Moldova, Chișinăul încearcă să se absolve de vina pentru eșecul politicii socio-economice, care provoacă indignare în rândul cetățenilor țării. Ministerul rus de Externe a îndemnat autorităților moldovenești să oprească retorica de confruntare antirusească în țară. Adăugând că Moscova este dispusă pentru relații de prietenie cu Moldova și nu se bucură deloc de faptul că această țară este folosită în scopuri antirusești.
Mihail Mișustin - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2023
Rusia
Mișustin: Economia rusă a reușit să revină pe traiectoria de creștere
Fluxul de știri
0