Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Mișustin: Economia rusă a reușit să revină pe traiectoria de creștere

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaMihail Mișustin
Mihail Mișustin - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin a prezentat în fața Dumei de Stat raportul cu privire la activitatea guvernului în anul 2022.
CHIȘINĂU, 23 martie - Sputnik. Rusia s-a confruntat cu sancțiuni fără precedent în istoria recentă, iar sancțiunile occidentale au fost în mod evident îndreptate împotriva poporului rus, dar economia rusă a reușit să revenit pe o traiectorie de creștere, a declarat premierul rus Mihail Mișustin, prezentând în fața Dumei de Stat raportul cu privire la activitatea guvernului Federației Ruse în 2022, comunică RIA Novosti.
”Consider că nu este nevoie să explicăm în această sală în ce condiții au fost nevoiți să lucreze toți. Rusia a fost lovită de sancțiuni. Fără precedent ca putere în istoria recentă”, a punctat șeful guvernului rus.
Mișustin, a menționat că Occidentul, atunci când a impus sancțiunile, a încercat să dea asigurări că acestea nu sunt îndreptate împotriva cetățenilor ruși, dar acum este clar că ținta lor principală a fost anume poporul rus.
Scopul sancțiunilor a fost să provoace șomajul de masă în Rusia, să reducă radical calitatea vieții și să distrugă de asemenea sistemul financiar, legăturile economice, a declarat premierul.
"Ei au încercat să doboare sistemul nostru financiar, astfel încât oamenii să nu poată folosi cardurile bancare. Să perturbe legăturile economice. Și-au forțat propriile companii să plece de pe piața rusească, înregistrând pierderi uriașe. Pentru ca de pe rafturile magazinelor să dispară mărfurile obișnuite. Iar totodată – să-i arunce în stradă și să-i lipsească de venituri pe angajații ruși ai acestor organizații. Adică, pe acei oameni prin a căror muncă a fost creat profitul lor de miliarde. Au vrut să provoace șomaj de masă în țara noastră. Să reducă radical calitatea vieții", a spus Mișustin.

”Noi am rezistat”

Deși analiștii estimau primăvara trecută probabila scăderii PIB-ului Rusiei la un număr de ordinul zecilor, economia rusă a reușit să revină pe traiectoria de creștere și a rezistat, a spus Mishustin. Acum, chiar și unele organizații internaționale prognozează o dinamică pozitivă pentru Rusia în 2023, a menționat el.
”Da, nu a fost ușor. Declinul - inevitabil în astfel de condiții - a fost destul de moderat. Însă noi am readus economia pe traiectoria de creștere. (...) Nu este prima dată când sistemul nostru economic dă dovadă de o asemenea flexibilitate. În anul 2020 marcat de covid, ea s-a dovedit a fi de asemenea mai rezistentă decât se aștepta. Am trecut prin acea criză cu mai multă încredere decât multe țări occidentale, unde scăderea PIB-ului a fost mult mai mare”, a subliniat premierul rus.
Datorită măsurilor de sprijin, businessul rusesc a reușit să direcționeze resursele eliberate către restructurarea lanțurilor de mărfuri și logistică și să se adapteze la noile condiții, a precizat el. Autoritățile țării au înlesnit foarte mult activitatea antreprenorială, a menționat Mișustin. De exemplu, au fost reduse cotele impozitului pe venit pentru întreprinderile dintr-o serie de ramuri, a fost fixată valoarea cadastrală a proprietății pentru calcularea plăților către stat, s-au acordat amânări pentru plata primelor de asigurare, iar TVA-ul la serviciile hoteliere a fost setat la zero.

Măsuri în valoare de trilioane de ruble

Valoarea totală a măsurilor implementate anul trecut în cadrul planului de acțiuni prioritare ale guvernului a depășit 12 trilioane de ruble, a spus Mișustin. El a amintit că anul trecut autoritățile ruse au adoptat un plan de acțiuni prioritare pentru a asigura dezvoltarea economiei în contextul presiunii sancțiunilor externe. Acesta a inclus peste 300 de acțiuni din 33 de mii de propuneri venite din toată țara.
”Numai sprijinul direct din partea bugetului și a Fondului național de bunăstare s-a ridicat la aproximativ un trilion și jumătate de ruble. În cadrul diverselor programe de împrumuturi preferențiale pentru companii - încă aproape patru trilioane. Și asta fără a lua în calcul garanțiile VEB.RF de aproximativ un trilion. De asemenea, am restructurat împrumuturile la rate variabile și în cadrul programelor Băncii Rusiei în valoare de aproximativ șase trilioane de ruble”, a precizat șeful guvernului.
Astfel, suma totală a depășit 12 trilioane de ruble, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din PIB. Volumul nominal al PIB-ului Rusiei la sfârșitul anului 2022, conform Rosstat, constituia 151,457 trilioane de ruble.
Datorită măsurilor realizate, către luna iunie a anului trecut, influența factorilor negativi asupra economiei ruse s-a redus în măsură suficientă, a remarcat Mishustin. „Și noi ne-am apropiat de al treilea trimestru cu un anumit factor de siguranță”, a declarat el.

În noile regiuni ar putea să apară ZEL-uri

Vorbind despre noile regiuni ale Rusiei, Mișustin a menționat că una dintre sarcinile privind integrarea acestora este repornirea economiilor lor, adăugând că multe dintre întreprinderile industriale și agricole de acolo au fost oprite.
"Următoarea noastră sarcină este să repornim economia acestor regiuni. Ramurile cheie ale Donbass sunt metalurgia, construcția de mașini, mineritul și industria chimică. Iar sectorul agricol ar putea deveni în perspectivă unul dintre principalii factori de dezvoltare și ocupare a forței de muncă. În special în regiunile Herson și Zaporojie", a spus Mișustin.
El a comunicat că în viitorul apropiat Cabinetul de Miniștri va finaliza pregătirea unui program pentru dezvoltarea social-economică a noilor regiuni ale Rusiei.
”Șeful statului a stabilit următorul obiectiv pentru guvern – în timp de opt ani să fie aduse noile regiuni la nivelul general al Rusiei la toți indicatorii. Și în viitorul apropiat vom finaliza pregătirea programului respectiv de dezvoltare social-economică”, a spus premierul.
Mișustin a declarat că este planificată înaintarea în Duma de Stat a unui proiect de lege privind crearea zonei economice libere în noile regiuni.

Când se va încheia perioada de adaptare a economiei rusești?

Este puțin probabil că presiunea externă asupra Rusiei va slăbi, autoritățile contează că perioada de adaptare a economiei rusești se va încheia în 2024, a anunțat șeful guvernului rus.
"Să fim realiști - presiunea externă asupra Rusiei nu va slăbi. Cu toate acestea, noi contăm că perioada de adaptare se va încheia deja în 2024. Rusia va păși pe calea unei dezvoltări progresive pe termen lung", a spus Mișustin, făcând bilanțul muncii de un an a guvernului.
În ajunul prezentării raportului, Mihail Mișustin a avut întâlniri cu fracțiunile parlamentare, fiind luate în discuție dezvoltarea industriei, agriculturii, întreprinderilor mici și mijlocii și economiei digitale. S-a vorbit de asemenea despre măsurile de sprijin pentru familiile cu copii. O temă aparte a constituit-o sprijinul pentru participanții la operațiunea specială și pentru familiile acestora.
Fluxul de știri
0