Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

19 servicii de stare civilă au devenit disponibile online

© Sputnik / Mihai CarausCentrul Multifuncţional Chişinău
Centrul Multifuncţional Chişinău - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2023
Abonare
Pentru a solicita online serviciile de stare civilă, prin intermediul noii platforme, beneficiarul trebuie să dispună de semnătură electronică, care se va utiliza la autentificare și la semnarea cererii depuse.
CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) anunță că 19 servicii de stare civilă au devenit disponibile de a fi solicitate online.
„Serviciile de stare civilă pot fi accesate online, prin intermediul portalului serviciilor publice, de pe orice calculator sau dispozitiv mobil conectat la Internet, fără a fi nevoie de prezența fizică la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice”, anunță MDED.
Astfel, vor putea fi solicitate digital următoarele acte:
certificat/duplicat/extras de pe actul de naștere,
certificatul de căsătorie,
certificatul de deces,
certificatul de divorț,
certificatul de schimbare a numelui şi/sau prenumelui,
certificat/duplicat de stabilire a paternității,
certificatul de capacitate matrimonială,
certificatul privind starea civilă,
certificatul explicativ,
extrasul multilingv de pe actul de naștere, căsătorie, deces, aviz privind afirmarea/infirmarea schimbării numelui și/sau prenumelui,
avizul cu privire la anularea și/sau modificarea actului de stare civilă.
Pentru a solicita online serviciile de stare civilă, prin intermediul noii platforme, beneficiarul trebuie să dispună de semnătură electronică, care se va utiliza la autentificare și la semnarea cererii depuse. Procesul de depunere a cererii este mult mai ușor, deoarece majoritatea câmpurilor sunt deja precompletate cu datele personale ale solicitantului, conținute în diferite sisteme informaționale. Astfel, încurajăm cetățenii Republicii Moldova să obțină o semnătură digitală.
Noua platformă permite solicitantului să comande servicii de stare civilă atât pe numele său, cât și pe numele rudelor (mamă/tată, soră/frate, fiu/fiică, nepot/nepoată (pe linia directă ), soț/soție) sau a persoanelor împuternicite, iar achitarea poate fi făcută prin MPay, utilizând orice instrument de plată la alegere.
Agenția Servicii Publice a lansat aceste 19 servicii din domeniul stare civilă prin noua platformă de dezvoltare a serviciilor electronice (PDSE), elaborată în conlucrare cu Agenția de Guvernare Electronică.
Национальное агентство по регулированию в энергетике  - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2023
Economie
ANRE a dezmințit informația privind insuficiența carburanților în Moldova
Fluxul de știri
0