Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O campanie anticorupție în educație se va desfășura în Moldova până la finele anului

© Sputnik / Miroslav RotariȘcoală, pedagogi, elevi
Școală, pedagogi, elevi - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Educației și CNA au dat startul unei campanii de informare pentru promovarea integrității în educație.
CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Național Anticorupție (CNA) au dat startul unei campanii de informare pentru promovarea integrității în educație, care se va desfășura pe parcursul anului curent în toate raioanele țării. Anunțul e făcut public printr-un comunicat de serviciul de presă al Ministerului Educației.
Scopul activității, potrivit sursei oficiale, este creșterea în continuare a nivelului de informare al cadrelor didactice, elevilor și părinților privind politicile anticorupție, dar și reducerea fenomenului corupției în sistemul educațional.
În cadrul campaniei ofițerii anticorupție, alături de tinerii voluntari anticorupție, se vor deplasa în diferite localități unde vor avea instruiri separate cu angajații sistemului educațional, cu părinți și elevi, dar și activități pentru publicul larg.
Totodată, pentru a preveni și combate corupția în sistemul educațional, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un Plan sectorial anticorupție. Documentul conține activități pentru toate nivelurile de învățământ și răspunde principalelor provocări sistemice și anume: plățile informale; gestionarea resurselor financiare; frauda academică; dar și aplicarea Codului de etică asupra cadrului didactic și pregătirea profesorilor pentru promovarea educației de integritate.
La nivelul învățământului general, integritatea și anticorupția sunt incluse în curricula a două discipline obligatorii - „Dezvoltare personală” și „Educație pentru societate”.
În premieră pentru sistemul educațional din Republica Moldova, în anul curent de studii, în urma implementării graduale a disciplinei „Educația pentru societate”, în clasa a IX-a sunt studiate conținuturi curriculare precum: „Corupție versus integritate”, „Corupția versus principiile democratice”, „Învățarea bazată pe proiect”. La disciplina „Dezvoltarea personală” este predat conținutul curricular: „Integritatea persoanei. Situații și contexte de manifestare” (clasa a VI-a) sau unitatea de învățare: „Profilul persoanei integre. Valorile morale și integritatea persoanei” (clasa a X-a).
Ministerul Educației și Cercetării își propune să dezvolte pe viitor noi resurse pentru cadrele didactice care să faciliteze formarea la elevi a competențelor de a analiza critic problemele de integritate din societate.
Sursa oficială mai menționează că începând cu a doua jumătate a anului 2022, Codul contravențional (art.315) reglementează atât luarea, cât și oferirea de recompensă nelegitimă, stabilind o sancțiune contravențională care poate fi aplicată și în privința părinților implicați în colectarea de mijloace bănești.
Clasă, școală - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2023
Societate
În Moldova a demarat concursul „Pedagogul anului” 2023
Fluxul de știri
0