Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Finlanda continuă să cumpere gaz rusesc

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaSistem de compresare și de pompare a gazului natural
Sistem de compresare și de pompare a gazului natural - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2023
Abonare
Furnizorul finlandez de energie Gasum intenționează să continue să cumpere gaz din Rusia, a anunţat companiei.
CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik, Doina Crainic. Gasum are un contract cu Rusia de aprovizionare cu gaze pe termen lung, contract care a fost semnat înainte de introducerea sancțiunilor din partea UE legate de Ucraina și a contrasancțiunilor din partea Rusiei, anul trecut. Acest contract va fi valabil „pentru mai mulţi ani”, a menţionat compania, adăugând că este obligată să plătească în baza contractului și nu intenționează să rupă acest acord.
„Contractul este un așa-numit contract de tip "ia sau plăteşte", care este comun în rândul contractelor pentru furnizarea gazelor. Înseamnă că Gasum este obligată să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale lichefiate (GNL) în fiecare an, indiferent dacă îl primim sau nu din Rusia”, a explicat compania pentru canalul de presă Yle. Gasum a menționat că nu are motive legale pentru a rezilia contractul sau să apeleze la arbitraj.
Ca răspuns la sancțiunile UE de anul trecut, Moscova a cerut cumpărătorilor din țările care le-au susținut să plătească pentru aprovizionarea cu gaze rusești în ruble în loc de dolari sau euro. Finlanda a refuzat să accepte modificarea în materie de plăţi, iar Gazprom a suspendat livrările de gaz prin conducte în țară, potrivit RT.
Cu toate acestea, Helsinki a continuat să importe gaze naturale lichefiate (GNL) din uzina rusească de LNG a Novatek Criogas-Visotsk. Gasum susține că importă din Rusia doar o cantitate minimă de combustibil pentru a evita o încălcare.
„Gasum a importat doar o cantitate minimă de GNL din Rusia, așa cum este prevăzut în contract. Nu am fost de acord cu nicio expediere suplimentară și nu intenționăm să facem acest lucru în viitor”, a explicat compania finlandeză de stat.
Potrivit serviciului vamal finlandez, din februarie 2022, Gasum a cumpărat gaz natural din Rusia în valoare de aproximativ 188 de milioane de dolari. În 2021, Gazprom a furnizat Gasum 1,49 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce a echivalat cu două treimi din consumul total al Finlandei.
Victor Parlicov - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2023
Economie
Victor Parlicov a declarat că Moldova nu va cumpăra deocamdată gaze de la Gazprom
Fluxul de știri
0