Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Victor Parlicov a declarat că Moldova nu va cumpăra deocamdată gaze de la Gazprom

© Sputnik / OsmatescoVictor Parlicov
Victor Parlicov - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2023
Victor Parlicov
Abonare
Ministrul Parlicov a discutat cu presa situația din sectorul energetic al Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat în fața presei că malul drept al Republicii Moldova nu are nevoie de gaze de la Gazprom.
Demnitarul a precizat că avem stocuri create prin Energocom și acestea trebuie consumate din două considerente. În primul rând pentru că e mai bun prețul, iar în al doilea rând – pentru că în acest fel Energocom va avea intrări de bani și cu acești bani va putea cumpăra gaze de pe piață la actualele prețuri joase. În acest fel vor fi stocate cantități suficiente de gaze pentru următorul sezon rece.
Parlicov a subliniat că Moldovagaz e informată despre această situație și s-a arătat sigur că va lua „o decizie în favoarea noastră”.
Vorbind despre asigurarea țării cu energie electrică Victor Parlicov a spus că la moment au loc discuții cu centrala din stâng Nistrului. Aceste discuții, potrivit lui Parlicov, „implică și factorul politic”, însă Chișinăul mizează pe un contract pe un termen mai lung dar la un preț mai bun.
Ministrul a mai spus că la moment nu se pune problema renegocierii contractului cu Gazprom.
La întrebarea dacă ar fi posibilă o micșorare a tarifului la gaz el a spus că aceasta ține de competența ANRE.
Parlicov s-a referit și la datoria de circa 700 de milioane de dolari a malului drept față de Gazprom. Soarta acesteia va putea fi discutată după finalizarea auditului care se efectuează în prezent. Acest audit va defini poziția Guvernului de la Chișinău.
Victor Parlicov - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2023
Politică
De ce ministrul Victor Parlicov așa și nu are portofoliu
Fluxul de știri
0