Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia va amplasa sisteme HIMARS în apropierea graniței cu regiunea Kaliningrad

Sistem HIMARS - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2023
Abonare
Polonia va desfășura sisteme de rachete americane HIMARS în apropierea graniței cu regiunea Kaliningrad.
CHIȘINĂU, 17 mart – Sputnik. Varșovia va desfășura primele MLRS HIMARS americane în apropiere de granița cu regiunea Kaliningrad, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Apărării Naționale al țării, Mariusz Blaszczak, în cadrul discursului ținut la ceremonia solemnă de depunere a jurământului militar de către soldații Armatei Poloneze.
„Deja anul acesta, sistemele americane HIMARS vor ajunge în serviciul divizia mecanizate a 16-a”, a spus el.
Blaschak a precizat că aceste sisteme au fost comandate în 2019. El a amintit că Congresul SUA a aprobat cererea Poloniei pentru 500 de lansatoare HIMARS. Ministrul a subliniat că Statele Unite au transmis MLRS similare Kievului. În opinia lui, este foarte important ca Armata Poloneză să dispună de arme care și-au demonstrat eficiența pe front și „s-au dovedit a fi reușite în mâinile ucrainenilor”.
Moscova a expediat o notă țărilor NATO încă în primăvara anului trecut din cauza livrărilor de arme către autoritățile de la Kiev. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, menționa că orice încărcătură cu tehnică militară pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru armata rusă. Potrivit lui, SUA și alianța participă direct la conflict - nu numai prin transmiterea de armamente, ci și prin pregătirea personalului pe teritoriul Marii Britanii, Germaniei, Italiei și altor țări.
Rusia desfășoară din 24 februarie 2022 o operațiune militară specială în Ucraina. Vladimir Putin a spus că scopul acesteia este „protejarea oamenilor care au fost supuși timp de opt ani batjocurii și genocidului de către regimul de la Kiev”. Potrivit președintelui rus, scopul final al operațiunii este eliberarea Donbasului și crearea condițiilor care să garanteze securitatea Rusiei.
Avion militar rusesc SU-27 - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2023
Internațional
Zborurile MQ-9 Reaper la țărmurile Crimeii sunt interzise și Pentagonul a înțeles asta
Fluxul de știri
0