Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zborurile MQ-9 Reaper la țărmurile Crimeii sunt interzise și Pentagonul a înțeles asta

© Sputnik / Евгений Биятов /  / Accesați arhiva multimediaAvion militar rusesc SU-27
Avion militar rusesc SU-27 - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prăbușirea dronei de spionaj și atac a Forțelor Aeriene ale SUA în zona de zbor restricționat din apropierea Crimeii obligă Pentagonul să acționeze în teatrul european conform regulilor rusești și reflectă tendința generală de degradare a „hegemoniei” americane.
Pierderea fără glorie în adâncurile Mării Negre a dronei MQ-9 Reaper în valoare de 32 de milioane de dolari a arătat că infrastructura de spionaj și atac a SUA și NATO ostilă Rusiei este vulnerabilă și sancționabilă. Zborurile prea agresive UAV-urilor deasupra apelor neutre din apropierea țărmurilor rusești echivalează cu autodistrugerea. Nu sunt „vacă sacră” pentru Forțele Armate ale Rusiei nici avioanele de luptă americane F-16 și bombardierele strategice B-52 deasupra Mării Baltice.
O umilire tehnologică aparte a Americii a constituit înregistrarea video cu drona, publicat joi de presa occidentală, care demonstrează că, în dimineața zilei de 14 martie, elicea MQ-9 Reaper s-a îndoit doar de la lovitura unui jet reactiv al avionului de luptă rusesc Su-27. Nu a fost folosit armamentul de bord, însă Washingtonul a simțit mirosul prafului de pușcă și a devenit nervoși.
Casa Albă a calificat incidentul drept „periculos și nesăbuit”. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a menționat că motivul l-au constituit acțiunile SUA - încălcarea zonei de restricționare a zborurilor stabilită în legătură cu desfășurarea operațiunii militare speciale, precum și sporirea activităților de spionaj împotriva intereselor Rusiei.
La inițiativa părții americane, pe 15 martie au avut loc convorbiri telefonice ale miniștrilor Apărării ai Federației Ruse și ai Statelor Unite, Serghei Șoigu și Lloyd Austin, precum și ale șefilor Statului Major al Rusiei, Valerii Gerasimov, și Statului major al armatei SUA, Mark Milley. Austin a subliniat: „SUA vor continua să zboare și să opereze peste tot unde acest lucru este permis de legea internațională”. Şoigu a declarat că Rusia „va continua să răspundă proporţional la toate provocările”.
Zona de restricționare a zborurilor rămâne neschimbată. Apariția dronelor strategice americane aproape de țărmul Crimeii rusești este o provocare și o premiză pentru escaladare în regiunea Mării Negre. Argumentele demagogice ale americanilor cu privire la dreptul internațional nu justifică acțiunile evident ostile ale „Reaper-ului” de spionaj și atac la 60 km de țărmul Federației Ruse și la 8000 km de teritoriul nord-american al Statelor Unite. Discuția internațională aprinsă continuă pe alte platforme.

Pericolul escaladării

Senatorul american Lindsey Graham a propus să fie doborâte avioanelor de luptă rusești care se apropie de aparatele de zbor ale Pentagonului în spațiul aerian internațional. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, i-a avertizat pe senatorii-șoimi: „Un atac deliberat asupra unui avion rusesc în spațiul aerian neutru este... o declarație deschisă de război împotriva unei mari puteri nucleare. Un conflict armat între Rusia și SUA se va deosebi radical de războiul proxy pe care americanii îl poartă de la distanță împotriva noastră în Ucraina”.
Președintele Comitetului șefilor de stat major (CNS) al Forțelor Armate ale SUA, Mark Milley, a menționat că UAV-ul MQ-9 s-a scufundat în Marea Neagră la o adâncime de aproximativ 1500 de metri și este dificil să fie ridicat. Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a anunțat intenția de a ridica aparatul, deoarece în acest fel specialiștii ruși vor putea studia sistemele de comunicații și informații, vor putea afla multe lucruri interesante despre scopurile și obiectivele concrete ale ”Secerătorului” american. Potrivit unor surse deschise, forțele Flotei Mării Negre a Federației Ruse continuă căutarea resturilor dronei americane. SUA sunt îngrijorate în privința datelor și roagă Turcia să deschidă strâmtoarea pentru intrarea navelor specializate și ridicarea ”Reaper-ului”.
Dronele strategice MQ-9 Reaper care decolează cu regularitate de la baza românească Câmpia Turzii prezintă în ceea ce privește echipamentul de lovitură un echivalent al avionului de atac sau al rachetelor de înaltă precizie cu rază medie de acțiune, iar în modificarea de spionaj sunt concepute pentru determinarea modurilor de operare a apărării aeriene și descoperirea coordonatelor obiectivelor militare, evaluarea posibilităților grupării militare a Federației Ruse în teatrul de operațiuni ucrainean. În cele din urmă - pentru operațiuni militare împotriva Rusiei. Anterior, bombardierele strategice Lancer ale Forțelor Aeriene ale SUA se antrenau în largul coastei Crimeii în folosirea rachetei de croazieră cu rază lungă de acțiune AGM-158C LRASM.
Drona MQ-9 Reaper a companiei americane General Atomics este echipată cu un motor turbopropulsor, este în stare să se afle neîntrerupt în aer până la 24 de ore, să transporte o sarcină de până la 1,7 tone și să zboare la altitudini de până la 15 mii de metri la viteze de până la 400 km/h. Distanța de zbor - până la 1900 km, controlul este efectuat de operatori la distanță prin satelit.
Pe fundalul prăbușirii din 14 martie, Pentagonul a anulat zborurile dronelor de recunoaștere și atac în apropierea țărmurilor Crimeii rusești, este puțin probabil să-și închidă baza aeriană pentru MQ-9 Reaper din România, dar totuși va fi nevoit să acționeze cu mai multă prudență.
Casa Albă a declarat pe 15 martie că Washingtonul nu dorește un conflict militar între Rusia și SUA. Moscova nu are încredere în vorbe și urmărește cu atenție acțiunile „hegemonului” agresiv și nesăbuit. Probabilitatea unei escaladări directe a Federației Ruse și SUA în zona operațiunii militare speciale și în Marea Neagră se menține.
Anatoli Antonov - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2023
Internațional
Ambasadorul rus Antonov: Un senator american vrea „război nuclear”
Fluxul de știri
0