Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul de la Chișinău a substituit „limba moldovenească” cu cea „română”

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaParlamentul RM în ședință
Parlamentul RM în ședință - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2023
Abonare
Metoda prin care a avut loc această „corectare lingvistică” la care a recurs PAS a provocat dezbateri controversate în societate și critici dure din partea celor mai calificați juriști din Moldova.
CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Deputații PAS și deputatul Gaic Vartanian au votat pentru substituirea termenului „limba moldovenească” cu „limba română” în legislația Republicii Moldova.
Pentru adoptarea acestei legi au votat 58 din 101 deputați ai Parlamentului Republicii Moldova.
Votul pentru „trecerea” de la sintagma „limba moldovenească” la sintagma „limba română” a avut loc în lectura a doua finală.
Substituirea sintagmei care desemnează glotonimul s-a făcut printr-o lege organică.
Anterior ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru a precizat pentru presă că prin proiectul de lege votat azi urmează să fie substituiți termenii glotonimului inclusiv în textul constituției.
Metoda prin care a avut loc această „corectare lingvistică” la care a recurs PAS a provocat dezbateri controversate în societate și critici dure din partea celor mai calificați juriști din Moldova.
Denumirea limbii a devenit subiect de dispute politice odată cu formarea statului Republica Moldova acum trei decenii. Faptul că este vorba despre același fenomen lingvistic, dar care în virtutea (sau din cauza) circumstanțelor vremii s-a ales pe teritoriul Republicii Moldova cu două denumiri nu a fost constatat, acceptat și proclamat ca o realitate la nivel oficial în pofida tuturor evidențelor incontestabile.
Mai mulți specialiști au subliniat deja că modul în care actuala putere s-a răfuit de dragul imaginii cu sintagma „limba moldovenească” a devenit un precedent care în timp va produce urmări.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2023
Politică
Chicu îl face praf pe Grosu pentru instigarea la presiuni asupra magistraților
Fluxul de știri
0