Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Legi distopice în Marea Britanie: rugăciunea, incriminată

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Accesați arhiva multimediaВеликобритания вышла из ЕС
Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2023
Abonare
Cetățenii din Marea Britanie încalcă legea dacă se roagă în gând în apropierea unei clinici care oferă servicii de avort.
BRUXELLES, 9 mar – Sputnik, Daniela Porovăț. Parlamentul britanic a votat, zilele trecute, un amendament la legea Ordinii Publice, care este considerat ca o legiferare a cenzurii în spațiul public. Mai precis, este vorba despre amendament care reglementează „ofensei de interferență la accesul sau furnizarea serviciilor de avort”.
Astfel, conform acestei prevederi, o persoană care se află în „zona tampon” din jurul unei clinici care realizează avorturi și care „interferează” cu decizia persoanei de a avea acces, de a pune la dispoziție sau de a facilita avorturile este vinovat de o infracțiune.
Partea care criminalizează gândurile vine la punctul 3 al amendamentului, unde sunt definite „interferențele”. Astfel, conform proiectului depus de laburista Stella Creasy a interfera înseamnă „a căuta să influențeze”, dar să și „ocupi persistent și repetat (spațiul)”. Mai rău, conform acestui proiect de lege, a interfera înseamnă și „tentativa de a sfătui sau a exprima opinia”.
Conform parlamentarului Andrew Lewer, poliția va avea dreptul să întrebe pe oricine se află în aceste „zone tampon”, „la ce te gândești?” „Cenzura de acest tip este un precedent periculos. Poate că azi nu sunt criminalizate gândurile voastre, dar cred că toți ar trebui să fim atenți să nu deschidem ușa pentru asta în viitor, atunci când unii oameni vor avea alte opinii despre altceva”, a spus el.
Un alt parlamentar, Danny Kruger, a atras atenția că „facem un pas uriaș, traversăm un râu uriaș. Când criminalizăm rugăciunea sau conversațiile consensuale, facem ceva care are o semnificație enormă. Ce facem când spunem că oamenii nu au voie să se roage, în liniște, în mod individual”?
O propunere care modifica amendamentul, astfel încât să protejeze explicit rugăciunea în gând și conversațiile consensuale a fost respinsă la vot, cu doar 116 parlamentari votând „pentru”.
Pedeapsa pentru cei care „interferează” rugându-se în gând sau conversând cu alte persoane în „zonele tampon” merge de la amendă la închisoare.
Votul de pe 7 martie vine după ce mai multe persoane au fost arestate pentru faptul că au fost prinse de polițiști rugându-se în gând în „zonele tampon”.
În februarie, preotul catolic Sean Gough a fost arestat pentru aceeași „infracțiune”. Din fericire, instanța a respins acuzațiile aduse împotriva lor și au fost eliberați. De altfel, există suspiciunea că acest amendament a fost introdus tocmai pentru ca pe viitor, „infractorii” să nu mai scape nepedepsiți.
Reamintim că aceste „zone tampon” au fost introduse anul trecut în Marea Britanie, deoarece activiștii pro-avort s-au arătat deranjați de prezența celor care se rugau sau încercau, prin viu grai, să convingă femeile să nu-și ucidă copiii nenăscuți.
Între timp, prezența oponenților avortului s-a redus la rugăciune tăcută la fața locului sau lăsarea de fluturași cu informații despre avort. Acum, acestea au fost scoase în afara legii.
Matt Hancock - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Internațional
Dezvăluiri despre cum speria un ministru britanic populația în pandemie
Fluxul de știri
0